Nyheter

Studieförbundet Vuxenskolan inspirerade på Åminne Bruk

Nyheter Under tisdagskvällen var cirkelledare och företrädare för olika föreningar inbjudna till inspirationskväll på anrika Åminne Bruk och temat var inspiration.

Guiden Göran Gustafsson visade oss runt på Åminne Bruk.  [1/14]

Här kan man se den stora masugnen i bakgrunden.  [2/14]

På besök i Runes lanthandel.  [3/14]

  [4/14]

  [5/14]

Gästerna har fått slå sig ner i det vackert ljusklädda rummet.  [6/14]

Anette Bergkvist, Marianne Blixt och Theresa Eriksson från Studeiförbundet Vuxenskolan.  [7/14]

Här sitter gänget från Skillingaryd.  [8/14]

Sittyoga var nog nytt för många men ganska skönt efter smörgåstårtan.  [9/14]

Anna Stavréus pratade om filmprojekt.  [10/14]

Bodil Lönn som har en hobby med sting.  [11/14]

Jirka Bärnlund Fors pratade om att skaffa höns.  [12/14]

Mattias Bokinge, en fantastisk naturfotograf presenterade sina bildspel.  [13/14]

Rabab Sukkar är intresserad av att jobba med barn och ordnar barngrupper genom Studieförbundet Vuxenskolan.  [14/14]

Kvällen började med en guidad tur genom bruket där det berättades om brukets spännande historia. Vi fick höra om arbetet vid den stora masugnen, om det hårda arbetet med att ta upp sjömalm ur Vidöstern, att det 38 meter vackra tornet på Riddarholmskyrkan i Stockholm är tillverkat i Åminne och mycket annat. Vi fick besöka Runes lanthandel som är uppbyggt som en gammal handelsbod med burkar, skyltar och annan kuriosa från långt tillbaka i Åminnes historia.

Efter rundvandring samlades deltagarna för smörgåstårta, kaffe och kaka under tiden flera föreläsare inspirerade deltagarna. Efter att Marianne Blixt, Anette Bergkvist och Theresa Eriksson från Studieförbundet Vuxenskolan hälsat välkommen blev det sittyoga, där vi fick prova ett sjuminuters sittyogapass med Inga Paananen och Stina Collbo som anordnar sittyoga för Studieförbundet Vuxenskolan.

Det fortsatte med ett filmprojekt där Anna Stavréus som är projektledare för ”Svea på stolfabriken” berättade om ett filmprojekt där tio kommuner är i gång. I varje kommun är det en grupp seniorer som gör dokumentärfilmer om kommunen. Tanken är att seniorerna filmar med mobiltelefon och intervjuar personer som de tycker är intressanta. Detta är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Jönköpings länsmuseum, Jönköpings läns hembygdsförbund och Region Jönköping.

Bodil Lönn som har en hobby med sting. Hon berättade om biodling och hur viktiga bina är för oss och vilken nytta pollinerande blommor har för bin och andra insekter. Hon berättade om biårets olika skeden där vintern är ganska lugn för en biodlare men är ganska intensiv under några få sommarmånader. Bodil håller kurser på Studieförbundet Vuxenskolan om man är intresserad av att börja med biodling.

Jirka Bärnlund Fors från Åsenhöga berättade om hur man gör om man vill skaffa höns. I februari höll han en föreläsning i Värnamo med ett tjugotal deltagare som var intresserade av att skaffa höns. Han berättade om vilka regler som gäller och tillstånd man behöver men också vikten av att bevara och vårda våra gamla svenska lanthöns.

Mattias Bokinge från Skillingaryd är naturfotograf och har tidigare varit cirkelledare hos Studieförbundet Vuxenskolan. Han har fotograferat djur och natur i ungefär 30 år. Han berättade om foto och sina bildspel som han åker ut och visar hos olika föreningar där naturens mångfald och naturreservat var två teman.

Slutligen fick vi höra Rabab Sukkar som är en av sex ledare som anordnar en barnaktivitet för barn mellan 6 och 15 år som träffas varje söndag hos Studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo.

Taggar

Dela