Nyheter

Strategiskt uppdrag ska stärka kommunen utåt

Nyheter Kommunfullmäktige föreslås besluta att kommunstyrelsen får i uppdrag att stärka kommunens attraktion som arbetsgivare.

Kommunfullmäktige föreslås besluta att kommunstyrelsen får i uppdrag att stärka kommunens attraktion som arbetsgivare. Arkivbild: David Alin

Kommunfullmäktige beslutade den 22 juni 2022 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram underlag för utformning av ett strategiskt uppdrag avseende Värnamo kommun som en fortsatt attraktiv arbetsgivare, där både arbetsmiljö och kompetensförsörjning beaktas. Grunden i det strategiska uppdraget är kommunfullmäktiges mål för kompetensförsörjning samt policyn ”Värnamo kommun som arbetsgivare”. 

Tjänstemännen menar att ett strategiskt uppdrag ska ge en utveckling, i det här fallet att stärka Värnamo kommun som en attraktiv arbetsgivare. 

”Där vi står i dag bör fokus vara på att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats inom förvaltningarna. Därför föreslås ett projekt där en projektledare anställs på HR-enheten under 2023 och 2024. Projektet ska ta fram arbetssätt för att säkerställa det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen och inom förvaltningen. I detta ingår att arbeta med värdegrunden, medarbetarskapet, det motiverande ledarskapet och En värdefull arbetsdag. Cheferna i Värnamo kommun ska känna ett stöd från HR-enheten i det systematiska arbetsmiljöarbetet. För att detta ska kunna genomföras krävs en nära samverkan och ett engagemang från berörda förvaltningar och arbetsplatser. Fokus för projektet föreslås vara barn- och utbildningsförvaltningen, omsorgsförvaltningen och måltidsverksamheten”, skriver tjänstemännen. 

På kommunstyrelsens sammanträde i tisdags beslutade kommunstyrelsen att föreslå att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen ett strategiskt uppdrag att stärka Värnamo kommun som en fortsatt attraktiv arbetsgivare genom att i samverkan med förvaltningar och arbetsplatser stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet, samt att finansiering sker genom av kommunfullmäktige tidigare avsatta medel. 

– Vi måste fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare, det är ett ständigt arbete som vi måste jobba med och det är en bild som vi delar med andra kommuner: att arbeta för att både behålla våra medarbetare men även attrahera nya. Att bli en attraktiv arbetsgivare leder i slutändan till en bättre vardag för våra kommuninvånare, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

Taggar

Dela