Nyheter

Stötta en bonde

Nyheter Johan Hilding och Maria Fransson debatterar.

Stötta en bonde i sommar

Den kris till följd av coronavirusets spridning som Sverige nu uthärdar påverkar vår ekonomi, drabbar företag och begränsar människors vardag. Värnamo kommun är tyvärr inget undantag.

Vi har många företag som upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan inte bara viker utan mer eller mindre upphör. De insatser som Centerpartiet nu genomför tillsammans med regeringen och Liberalerna för att rädda företag och stabilisera vår ekonomi är historiska i omfattning. Vi kan också konstatera att det kommer behövas ytterligare åtgärder. Om denna kris fortsätter så innebär det ytterligare varsel, konkurser och andra konsekvenser för vårt samhälle. Trots våra starka statsfinanser kommer staten inte kunna rädda alla företag och jobb. Vi som medborgare och medmänniskor måste även ta vårt ansvar.

Vi var nog många som såg fram emot våren och sommaren med dess helger och semestrar. Det hade varit välkommet att under ett par dagar låta sig omslutas av den lilla världen – den innersta kretsen av nära och kära – där vi slipper fundera på den stora världens bekymmer. Men det är en nödvändig uppoffring att inte besöka mormor just nu, att avboka tågbiljetten hem till familjen och att ställa in middagen med vännerna. Men under denna tid så kan vi ändå välja att göra mer än det som förväntas av oss, vi kan stötta en god granne – vår lokala bonde.

Genom att handla närproducerad mat stöttar vi inte bara det lokala näringslivet, vi kan rädda ett jobb och vara säkra på att maten vi äter är hållbar. Våra bönder är viktiga, de utgör ryggraden för vårt landskap och lokala näringsliv. Deras framgång skapar jobb och tillväxt i Värnamo kommun, deras betande djur håller våra landskap öppna och deras hårda arbete gör att vi kan äta sund och klimatsmart mat.

Det finns flera anledningar att tänka på bönderna just nu. I tider av kris kan vårt avlånga land, avlägset från andra länder, stå utan mat. Sveriges självförsörjningsgrad ligger idag på 50 procent.

Vi är enbart självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Centerpartiet vill på lång sikt öka Sveriges självförsörjningsgrad, men det är helt omöjligt utan våra svenska bönder. Genom att handla svenskproducerad mat hjälper du därmed inte bara din lokala bonde, du skapar också förutsättningar för att Sverige, på lång sikt, ökar sin självförsörjningsgrad.

Närproducerad mat är gott och hållbart. Att stötta en bonde är en liten insats som kan ha stor betydelse för många av våra bönder och vårt landskap.

Johan Hilding och Maria Fransson
Centerpartiet Värnamo

Taggar

Dela


4 reaktioner på Stötta en bonde

Andelsjordbruk är ett utmärkt sätt att stötta lokala Bönder. Sök upp tillexampel din närmaste gård via Andelslamm eller Andelsjordbrukare. I tider av oro är det extra viktig att stödja den inhemska matproduktionen.

Låt oss förtydliga för alla som läser debattartikeln att närproducerat inte alls behöver betyda bra mat. Den kan vara full av gifter och orsaka stor miljöpåverkan för närliggande vattendrag etc.
Låt oss istället fokusera på ekologiska lantbruk. Det är det enda hållbara i längden, både för konsument och utifrån ett hållbarhetsperspektiv för närliggande miljö.
Bara för att maten är närproducerat betyder inte det att maten som barn i skolan exempelvis får är nyttig och giftfri mat.
Ska Centern och LRF bli tagna seriöst måste man framhäva den ekologiska produktionen betydligt mer.
En ekologisk produkt från andra sidan jordklotet kan ha mindre total miljöpåverkan kontra en produkt producerad en mil hemifrån. Det finns mycket forskning som bevisar detta.
Det enda debattartikeln fokuserar på är att maximera vinstintresset för närliggande jordbruk utan något fokus på ekologiska grödor och djurhållning. Hur kommer detta sig?
Bra i sig att gynna lokala aktörer, men det behövs motkrav i form av ekologisk produktion om det skall hålla i längden.
Hur kommenterar debattskribenterna detta?

Vi miljöpartiet har som mål att självförsörjande graden på en mängd av våra livsmedel måste höjas ur kris synpunkt. Att gröna näringar kan utvecklas på lokal nivå är bra och där är vi överens med Centern . Viktigt att micro producenter kan utvecklas . Ett problem som jordbruket brottats med är lönsamheten och att jordbruket har industrialiserats. Täckningsgraden på jordbruks produktion av produkter har hamnat på distribution och förädlings företagen .Exempel är sammanslagning av mejerier och slakterier ägda av stora koncerner . Allt med hjälp av jordbrukarnas egen organisation LRF goda minne. Det är viktigt att andel jordbruksprodukter framställs med ekologiska produktionsmetoder ökar och med det kommer också lönsamheten att öka.
https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/ekologisk-produktion

Kommentarsfunktionen är stängd