Nyheter

Stort lönegap mellan tjänsteman och arbetare i Jönköpings län

Nyheter Enligt ett pressmeddelande från LO har lönegapet ökat under senare år från att ha varit på en stabil nivå. Läs pressmeddelandet i sin helhet här

Arkivbild

Löneskillnaderna ökar mellan tjänstemän och arbetare. I Jönköpings län tjänar en tjänsteman 10 500 kronor mer i månaden än en arbetare.

Under en tioårsperiod var lönegapet mellan arbetare och tjänstemän relativt stabilt. Men de senaste två åren har skillnaderna åter börjat öka.

-Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är nu lika högt som på 1930-talet. Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig. Det gäller även här i Jönköpings län, säger Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge.

Rapporten visar även att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i arbetaryrken har ökat det senaste året. Medellönen är nu 2 700 kronor högre för manliga arbetare i Jönköpings län. LO kraftsamlar därför i kommande avtalsrörelse för att minska skillnaderna.

– För att skillnaderna inte ska öka ännu mer så måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav om ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor, säger Thomas Olsson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Stort lönegap mellan tjänsteman och arbetare i Jönköpings län

Kommentarsfunktionen är stängd