Nyheter

Stort intresse för solenergi

Nyheter I Jönköpings län ökar intresset för solenergi och Värnamos kommuninvånare ligger i framkant. – Intresset för hållbara energilösningar har slagit igenom på bred front bland våra kunder, säger Peter Hjalmar på Eon.

I Jönköpings län ökar intresset för solenergi och Värnamos kommuninvånare ligger i framkant. Bild: Pixabay

1 434 nya solcellsanläggningar har anslutits till Eon:s elnät under årets första åtta månader, att jämföra med 1 129 under hela förra året. Totalt har länet drygt 74 megawatt solel anslutet, vilka kan producera energi som motsvarar årsförbrukningen för drygt 32 000 hushåll.

– Intresset för hållbara energilösningar har slagit igenom på bred front bland våra kunder, och det är tydligt att fler och fler väljer att investera i solel såväl för dess ekonomiska som för dess miljömässiga fördelar, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon i ett pressmeddelande.

Eon har i år anslutit över 20 000 anläggningar till bolagets elnät och har således redan överträffat hela förra årets totala antal solcellsanslutningar på drygt 15 000, vilket i sig var en ökning med 110 procent jämfört med 2021.

Även om haussen för solel inneburit kapacitetsutmaningar på vissa platser i elnätet, kan cirka 19 av 20 förfrågningar om mikroproduktion från solceller på villatak anslutas direkt. Cirka 1 av 20 kräver lokal nätförstärkning innan utmatning på elnätet är möjlig. Sedan i juli har en ny automatisk process snabbat på merparten av Eon:s installationsärenden. Snittiden från anmälan till installationsmedgivande var i juli 2022 cirka 70 dagar, medan samma mätetal 2023 är 7 dagar för de solcellsinstallationer som gäller villor och inte kräver nätförstärkning.

– Men vi är medvetna om att det kan finnas väntetider för vissa kunder, och är mycket medvetna om att en längre startsträcka riskerar att göra kunder upprörda. Vi arbetar hårt för att minimera dessa och säkerställa en smidig övergång till solel, säger Peter Hjalmar.

Eon fortsätter att investera kraftigt i elnäten för att stärka elleveranser och stödja den gröna energiomställningen. Under de senaste 10 åren har företaget investerat cirka 30 miljarder kronor i elnäten. Den pågående reglerperioden från 2020 till 2023 innebär en investering på 16 miljarder kronor, vilket är det största investeringsprogrammet i bolagets historia.

– Och med en årlig investeringstakt på cirka 5 miljarder kronor är vi fast beslutna att upprätthålla en trygg och tillförlitlig elförsörjning samtidigt som de möjliggör den gröna energiomställningen, säger Peter Hjalmar.

Totalt har E.ON anslutit över 60 000 kunder i landet, med en sammantagen effekt på 899 megawatt.

Taggar

Dela