Nyheter

Storsatsning på stads- och konstvandringar i Värnamo

Nyheter Familjevandringar och konstguidning på cykel. Det är två av nyheterna när Värnamo kommun storsatsar på stads- och konstvandringar i samarbete med Vandalorum och Värnamo hembygdsförening.

Familjevandringar och konstguidning på cykel. Det är två av nyheterna när Värnamo kommun storsatsar på stads- och konstvandringar i samarbete med Vandalorum och Värnamo hembygdsförening. Foto: Pressbild

Inställda arrangemang, en uppmaning att semestra på hemmaplan och Värnamo stads uppskjutna 100-årsjubileum. Tre faktorer som tillsammans lett fram till en storsatsning på guidningar i Värnamo i sommar.

– Vi har fått ställa in väldigt mycket kulturverksamhet det senaste året. Att ha vandringar är ett bra och smittsäkert sätt att lära sig mer om konsten eller stadens historia samtidigt som du får frisk luft och lite motion. Och så uppmärksammar vi samtidigt att Värnamo stad har fyllt 100 år, säger kulturchef Lars Alkner.

Värnamo kommun har därför köpt in tio stadsvandringar av Värnamo hembygdsförening och tio konstguidningar av Vandalorum.

– Vi erbjuder två olika vandringar, en som startar vid Gummifabriken och en som startar på Kyrktorget. Det blir berättelser om Värnamos historia, om intressanta byggnader och om betydelsefulla personer, säger Bodil Swensson och Ann-Catrine Damberg som leder hembygdsföreningens vandringar.

Vandalorum kommer förutom en vandring bland den offentliga konsten i centrala Värnamo, även erbjuda en cykeltur som startar vid Vandalorum.

– Det gör att vi hinner med såväl Bänkarnas stad som All Inclusive och skulpturerna vid Vandalorum, säger Ida Olsson och Philippa Stenmarker, konstpedagoger på Vandalorum, som berättar att det även finns cyklar för utlåning.

Ett annat nytt koncept som lanseras är guidningar särskilt anpassade för barnfamiljer.

– Vi vet att det är stor efterfrågan på aktiviteter som hela familjen kan göra tillsammans. Med särskilda familjevandringar kan barnen få vara barn och fråga precis vad de vill och hur mycket de vill, säger Karin Fritz, turism- och destinationsutvecklare på Värnamo kommun.

Någon liknande satsning på guidningar i staden som även inkluderar renodlade konstguidningar har inte gjorts tidigare. Tanken är att satsningen ska bli permanent och leva vidare även efter pandemin. Är intresset stort kan extra tillfällen komma att sättas in redan i sommar. Det är även möjligt för föreningar, företag och andra att beställa guidningar direkt från Vandalorum och hembygdsföreningen.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar