Nyheter

Stor terrorattack ska övas i centrala Värnamo

Nyheter Självmordsbombare, 30 döda och skadade, en lastbil med sprängmedel samt mängder av blåljuspersonal och militärer kommer att göra övningen i centrala Värnamo riktigt realistisk.

Lars Persson från Swedec - Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum besökte på torsdagskvällen köpmännen i Värnamo för att informera om den kommande övningen.

Centrala Värnamo kommer att bli skådeplatsen för en stor, fingerad terrorattack.
I det tänkta scenariot kommer ett 30-tal personer att dödas eller skadas.

En lastbil fylld med sprängmedel som körs av en självmordsbombare  är andra ingredienser som kommer att bidra till att övningen blir så realistisk som möjligt.
Händelsen kommer att utspela sig mitt på Storgatsbacken, på en vanlig vardag i maj månad.
För köpmännen längs Storgatsbacken kan det bli vissa problem att ta emot varor och gods under timmarna som övningen kommer att pågå.

I början på maj månad kommer det att genomföras en mycket stor övning i Skillingaryd. Fokus på övningen är röjning av ammunition och minor.
Som avslutning på övningen i Skillingaryd har övningsledningen förlagt ett delmoment till centrala Värnamo.

Med på den övningen kommer all blåljuspersonal, samt polisens lokala och regionala resurser att delta, liksom det nationella bombskyddet. Försvarsmakten kommer att vara involverad med flera olika vapengrenar, bland annat kommer det att finnas helikoptrar från försvaret som deltar vid övningen i Värnamo.

Lars Persson från Swedec – totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum – besökte på torsdagskvällen köpmännen i Värnamo för att informera om den kommande övningen. Han berättade mycket målande och detaljrikt om hur övningen kommer att genomföras.
– Vi kommer att ta scenarier från tidigare terrorattacker och applicera dessa på övningen i Värnamo.
– Det finns inslag från terrorattacken på Drottninggatan, Anders Behring Breiviks terrorattack i Norge samt inslag från terrorattacken utanför 10 Downing Street i London 1991, berättade Lars Persson.
I själva verket kommer det att genomföras två olika övningsmoment denna förmiddag i Värnamo. Redan vid 08-tiden på morgonen kommer ett övningsmoment att starta på parkeringen utanför Apladalen.

– Det betyder att sminkörerna kommer att vara klara med våra figuranter till kring klockan 09.00 på morgonen.
– Då kommer vi köra igång övningen på Storgatsbacken, förklarade Persson.
Han berättar att övningen beräknas vara avklarad en stund efter lunch.

– Under tiden övningen pågår kommer det fortfarande vara möjligt för allmänheten att ta sig längs kanterna på Storgatsbacken.
– Däremot kommer det inte att kunna köras några varutransporter på Storgatsbacken under tiden.  Övningen kommer att ha många döda och skadade så vi vill ju helst inte att folk samlas för att titta på övningen, avrundade Lars Persson.

Lars Persson från SWEDEC informerade köpmännen i Värnamo om den fingerade terroristattacken som ska övas i centrala Värnamo.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Stor terrorattack ska övas i centrala Värnamo

Den sortens övningar bör företas i samtliga större kommuner. Det är ju terrorattacker som tyvärr kommer att bli ett problem i framtiden, nu när vi inte har någon yttre fiende och terroristerna har redan etablerat sig inom våra gränser. Bra att någon jurnalist tar upp just
detta som kommer att bli ett gissel i hela Europa !

Det gör vi redan, vi som inte är politiker som man får förmoda köpt sig sin plats på en söderhavsö för våra pengar.

Bon voyage!

Kommentarsfunktionen är stängd