Nyheter

Stor skillnad på fjärrvärmepriset i länet

Nyheter Det är stora skillnader i priset mellan länets olika fjärrvärmenät. Det visar en undersökning som Villaägarna låtit göra. Typhuset gör av med 18 900 kronor på fjärrvärme i Mullsjö varje år, medan det räcker med 16 600 kr i Tranås. I Vaggeryd ligger priset relativt lågt vid undersökningen och Värnamo något högre.

Skillnaden beror på att en megawattimme kostar 829 kr i Tranås och 945 kr i Mullsjö. Fjärrvärmen är alltså 14 procent dyrare i Mullsjö.

– Det finns många faktorer som påverkar hur dyrt det är att göra fjärrvärme, t.ex. om det finns billig restvärme från någon industri, hur effektivt fjärrvärmeföretaget arbetar eller hur mycket vinst som ägaren plockar ut ur bolaget varje år, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Statistik för 211 kommuner har tagits från Energiföretagens hemsida, medan statistik för ytterligare 53 kommuner hämtats in med hjälp av konsultfirman EKAN-gruppen. Över 90 procent av landets kommuner är med i studien. Billigast i landet är Borås. Där kostar en megawattimme 483 kr. Dyrast är Tierp, 1 255 kr per megawattimme.

I Vaggeryds kommun ligger priset på 850 kronor per kilowatttimme och Värnamo kommun 882 kronor.

Källa; Villaägarna.

Taggar