Nyheter

”Stoppa våld och övergrepp mot kvinnor och flickor”

Nyheter I en insändare uppmärksammar Värnamo Zontaklubb den pågående kampanjen mot mäns våld mot kvinnor.

Våld mot kvinnor har förekommit i alla tider. Våld är inte bara fysisk och psykisk misshandel; det kan också vara hedersrelaterat våld, könsstympning, sexuella övergrepp och barnäktenskap. Vi zontor arbetar för att säkerställa en värld fri från våld mot kvinnor och flickor samt att förhindra att flickor under 18 år gifts bort.

Lärare, skolpersonal och socialtjänst måste agera när de misstänker att barn far illa. Barn måste redan i förskolan få veta att det är förbjudet att misshandla någon. Flickor måste känna till vart de kan vända sig om de misstänker att de ska giftas bort. Alla måste våga agera om man misstänker att någon utsätts för våld. Vi måste våga göra orosanmälan till socialnämnden vid misstanke om att barn far illa.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap innebär att flickor inte har möjlighet att påverka sin framtid – så även i vårt land. Att giftas bort som barn är nästan alltid förknippat med olika lidanden, fysiskt, psykiskt, socialt och sexuellt.

När ett samhälle stängs ner ökar våldet, eftersom utsatta personer ofta inte kan eller vågar söka hjälp. Kvinnor och barn riskerar att utsättas för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och sexuellt våld.

Zonta International uppmärksammar problemen under kampanjen Zonta says NO to violence against women. Den sammanfaller i tid med FN:s 16 dagar långa kampanj mot könsbaserat våld. Den startar i dag den 25 november, internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, och avslutar den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Statistiskt utsätts var tredje kvinna för fysiskt eller sexuellt våld, enligt UN Women (FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt). Låt 16 dagar mot kvinnovåld bli 365 dagar med kvinnofrid.

I Värnamo och Gislaved gjordes sammanlagt 148 polisanmälningar år 2019 som gällde ”våld mot kvinna över 18 år”.

91 av dessa skedde inom närstående relationer. Det här är siffror som väcker eftertanke! (Brottsförebyggande rådets årsstatistik)

Värnamo Zontaklubb kommer att fortsatta kämpa för alla flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.

Vi kommer att vara aktiva i den årliga kampanjen.

Värnamo Zontaklubb

Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Stoppa våld och övergrepp mot kvinnor och flickor”

2016 skrev Miljöpartiet en motion att en kvinnofridssamordnare skull inrättas i Värnamo kommun. Motionen avslogs med motiveringen att det finns ett nätverk i GGVV mellan socialhandläggare i kommun och att en handläggare jobbade med frågan på heltid på medborgarförvaltningen. I ock med detta så ligger arbetet mycket inom medborgarförvaltning det vi kan kalla ett stuprör. Miljöpartiets motion bygger på en samverkantjänst mellan barn- och utbildningsnämnd, Polisen, samhällsföreningar (Kvinnojour, Ria med flera) och medborgarförvaltning – som inkluderar allt våld mot kvinnor som psykiskt, sexuellt fysiskt och hedersrelaterat samt trakasserier i sociala media med mea. Alltså 100 procent aktivt arbete för kvinnofrid
Redaktionen noterar: GGVV står för kommunerna Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd. Ria står för rådgivning i alkoholfrågor, numera Hela människan

”Lärare, skolpersonal och socialtjänst måste agera när de misstänker att barn far illa. Barn måste redan i förskolan få veta att det är förbjudet att misshandla någon”.
Man kan inte bara prata eller skriva om den fysiska misshandeln som i samhället sker, man måste betitta den psykiska misshandeln som pågår varje dag, varje vecka och varje månad- När ingen gör någonting utan vackert önskar att någon annan som kommer efter gör.
Hur följs egentligen saker och ting upp?
Oavsett det sker för tjejer/kvinnor eller pojkar/män upp, de är ju människor allihop.
När den största massan blundar så gäller det att ta till alla verktyg som finns.
Man talar om liv, låt inte det stanna vid prat.

Kommentarsfunktionen är stängd