Nyheter

Stina och Värnamo 2035 om 2016

Stina och Värnamo 2035 om 2016

Nyheter Femma bland våra läsare att önska ett Gott Nytt 2016 är Stina Gof, strategisk utvecklingschef i Värnamo.

 Välkommen även du som läsare att skicka oss några rader och en bild så publicerar vi inom de närmaste dagarna. Skickas till redaktionen@vmo.nu.

När 2015 sammanfattas så ser vi ett år då Värnamobornas vilja att ställa upp för andra och varandra har varit tydlig. Människor som flytt krig och elände har fått ett bra mottagande i kommunen, trots att samhällssystemen så klart påfrestats. Dessa människor är värdefulla på vägen mot visionen Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035. Värnamo ska vara en trygg och attraktiv kommun som växer på ett hållbart sätt.

2016 blir året då vi tillsammans bygger vidare med sikte på framtidens Värnamo kommun. Det är året när byggkranar i luften vittnar om många nya bostäder som färdigställs och nya etableringar görs som skapar arbetstillfällen. Vandalorum satsar vidare och bygger ytterligare en lada för sina populära utställningar. En utbyggnad av äldreboendet Lindgården i Rydaholm invigs i januari och kommunens första certifierade Miljöbyggnad färdigställs, förskolan Klöverängen på Rörstorp. I februari får vi besked om trolig sträckning av Europabanan – och om det blir station i Värnamo.

Under våren påbörjas byggnationen av en Skatepark i Åbroparken, färdig för första skejtaren i november. Ja, det byggs lite varstans men det viktigaste bygget för framtiden är väl ändå Gummifabriken. Denna satsning på näringsliv, utbildning och kultur blir färdig sommaren 2017 men kommer under året bjuda på en stor förvandling av byggnaden. Även innehållet växer, där Campus får fler studenter och fler utbildningar. Bland annat börjar de första sjuksköterskestudenterna till hösten. En efterfrågad utbildning!

Att det byggs under året är viktigt men planeringen för kommande år får inte glömmas bort. En ny översiktsplan blir klar under året, den tar sikte så långt fram som 2035. Ett uppdrag att utreda en fotbollsarena vid väg 27 kommer också att göras liksom ett pågående arbete med centrumutveckling, planering för en kommande satsning på stadsbusstrafik görs och tillsammans med ett antal kommuner i länet utreds hur hanteringen av hushållsavfall kan göras effektivare och bättre för miljö och klimat.

De ständigt pågående bredbandssatsningarna fortsätter. Under 2016 kommer våra tätorter att vara i fokus för utbyggnaden vilket bland annat kommer innebära att så gott som alla fastigheter i Värnamo stad får möjlighet till snabbt bredband via fiber. Med hjälp av landsbygdsstöd fortsätter sedan bredbandsutbyggnaden på landsbygden.

Det händer mycket och det är tack vare allas gemensamma krafter. Drivande byggentreprenörer, aktivt näringsliv och Gnosjöanda i varje del. Värnamo är en kommun med stort ideellt engagemang och med över 300 föreningar och stiftelser. Tack vare detta finns skidspår med konstsnö i Rydaholm och tack vare ideella krafter förbättras slalombacken i Alandsryd under året.

Kommunen behöver dock bli bättre på att lyssna in ungdomar och skapa delaktighet, och förbättra kunskap om den lokala demokratin. Därför har beslutats att ett projekt med detta tema görs under våren. Allas delaktighet, insyn och engagemang är såklart efterfrågat – tveka inte att bidra med det tycker du är viktigt för kommunens utveckling. Tyck till på kommunens hemsida, lämna in ett medborgarförslag eller kontakta en politiker.

Med dessa ord önskas ett gott nytt år! Vi hoppas på många nya utmaningar, att byggkranar är i luften och att vi tillsammans får skapa och forma den mänskliga tillväxtkommunen.

 

Taggar

Dela