Nyheter

Stellan Skarsgård tog emot hederspris

Nyheter På fredagskvällen tog skådespelaren Stellan Skarsgård emot Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2023. Priset är ett samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival, och består bland annat av festivalens symbol: John Kandells stol "Camilla" från Värnamoföretaget Källemo.  

Stellan Starsgård andra från vänster tillsammans med symbolstolen Camilla.

Priset instiftades förra året i samband med premiärupplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Det första priset gick till skådespelerskan Harriet Andersson och årets pris tilldelades Stellan Skarsgård med motiveringen: ”För fantastiska skådespelarinsatser med imponerande bredd och stor tonsäkerhet, vilket berikat den svenska biografpubliken under flera decennier.”

Eftersom Stellan befann sig utomlands på filminspelning under festivalen i april, delades priset istället ut i samband med att biografen Grand i Stockholm firar 90 år i helgen. Stellan tog emot priset från Peter Fornstam, ordförande i Sveriges Biografägareförbund och vd för Svenska Bio samt från styrgruppen för Värnamo Filmhistoriska Festival: Kalle Boman, Elin Ljungqvist och Lars Alkner. I publiken satt stora delar av Stellan Skarsgårds familj.

Efter prisutdelningen ledde filmjournalisten Ronny Svensson ett samtal med Daniel Alfredson och Stellan Skarsgård följt av en visning av Hans Alfredsons film ”Den Enfaldige Mördaren” från 1982, där Stellan spelar huvudrollen.

Priset består av ett diplom, en ljusstake och John Kandells stol ”Camilla”. Stolen som är rödlackad tillverkas av Värnamoföretaget Källemo och är en symbol för Värnamo Filmhistoriska Festival.
– Samarbetet med Värnamo Filmhistoriska festival möjliggör för Sveriges Biografägareförbund att få visa vår tacksamhet och erkännande av svenska talanger som betyder så mycket för att bred svensk film finns tillgänglig på biografer i hela Sverige, säger Peter Fornstam, ordförande i Sveriges Biografägareförbund.

 

Text och bild: Lars Alkner, Värnamo Kommun

Taggar

Dela


1 reaktion på Stellan Skarsgård tog emot hederspris

Lägg pengarna till våra pensionärer istället, de kunde väl bli bjudna på en god lunch någon gång. Uppväxta i fattigdom och sunt förnuft av pengarnas värde

Kommentarsfunktionen är stängd