Nyheter

Stellan Skarsgård får biografägarnas hederspris

Nyheter I ett pressmeddelande meddelas i dag att skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2023. Priset är ett samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival som äger rum nästa vecka. Stellan uppmärksammas på festivalen, men eftersom han befinner sig utomlands på filminspelning delas priset ut vid ett senare tillfälle.

Skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2023. Bild: Pressbild

Sveriges Biografägareförbunds hederspris instiftades förra året i samband med premiärupplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Det första priset gick till skådespelerskan Harriet Andersson och årets pris tilldelas Stellan Skarsgård.

– Det är ju väldigt kul. Framför allt så är det roligt för att Harriet fick det förra året, hon är ju en gud för oss, säger Stellan Skarsgård och fortsätter:

– Men priser är priser, man blir glad för att någon uppskattar vad man gör men det går inte att tävla i det, man kan inte säga att man kan vinna över andra på något sätt. Det är ett bevis på uppskattning.

Motiveringen lyder: ”För fantastiska skådespelarinsatser med imponerande bredd och stor tonsäkerhet, vilket berikat den svenska biografpubliken under flera decennier.”

Tyvärr kan Stellan Skarsgård inte närvara vid festivalen eftersom han just då befinner sig utomlands på filminspelning, så priset delas ut vid ett senare tillfälle. Stellan Skarsgård kommer dock att uppmärksammas under festivalen. Innan visningen av ”Ca”, visas ett program med bilder och filmklipp från Stellans karriär. Det presenteras av Filminstitutets presschef Jan Göransson och Kalle Boman, legendarisk professor och filmproducent samt konstnärlig ledare för Värnamo Filmhistoriska Festival.

Att ”God afton, herr Wallenberg” visas under festivalen gläder Stellan Skarsgård.

– Det är en av de filmer som har betytt mest för mig på många sätt. Många av de människor som Raoul Wallenberg hade räddat levde kvar där och gamla damer kom fram och tog på mig, jag spelade ju Wallenberg. Då blev det inte viktigt för mig att vi gjorde en bra film utan bara att vi skapade en sanning som de överlevande kunde leva med, att vi inte exploaterade deras öde, säger Stellan Skarsgård.

Priset består av ett diplom, en ljusstake och John Kandells stol ”Camilla”. Stolen som är rödlackad tillverkas av Värnamoföretaget Källemo och är en symbol för Värnamo Filmhistoriska Festival.

– Samarbetet med Värnamo Filmhistoriska festival möjliggör för Sveriges Biografägareförbund att få visa vår tacksamhet och erkännande av svenska talanger som betyder så mycket för att bred svensk film finns tillgänglig på biografer i hela Sverige. Vinnaren får från oss en egyptiskinspirerad ljusstake formgiven av Edvin Öhrström 1928 från Svensk Tenn. Designen för omedelbart tankarna till en Oscarstatyett, säger Peter Fornstam, ordförande i Sveriges Biografägareförbund.

Taggar

Dela