Nyheter

Statsministern kommenterar vaccinationen

Nyheter I dag har vaccineringen mot covid-19 i Sverige startat och statsminister Stefan Löfven talar till nationen.

Stefan Löfven. Arkivbild

2020 har varit ett prövningens år. Coronaviruset har påverkat oss som land och som människor. Många har gått bort, ännu fler har mist en kär vän, en familjemedlem eller kollega. Människor har blivit arbetslösa och många har sett sina livsverk försvinna i spåren av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Personalen inom sjukvården och omsorgen har slitit länge.

Ett ljus i detta mörker är vaccinet. För ett år sedan var covid-19 okänt. I dag påbörjas vaccineringen mot covid-19 i Sverige och i EU. Det är ett gott betyg till vetenskapen och till mänskligheten.

I ett första skede vaccineras äldre, personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Vaccinen ska nå ut till alla hörn av vårt land, till storstäder och byar, villor och höghus. Nord, syd, öst och väst. Vaccinationen kommer dessutom att vara avgiftsfritt för den enskilde. Ingen ska behöva avstå från den trygghet vaccinen ger för att pengar saknas.

Vaccinet är som sagt ett ljus i mörkret. Men det innebär inte att faran är över. Vi måste fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, såsom att hålla avstånd och tvätta händerna. Vi måste hålla i och hålla ut – lite till.

Taggar