Nyheter

Stationshuset i Horda får nytt liv

Nyheter I det gamla stationshuset i Horda har en liten butik öppnats. Presenter, blommor, ljus, inredning, glögg och choklad finns bland annat att hitta i den mysiga lilla lantbutiken.

Hordas stationshus från 1902. Arkivbild  [1/5]

Emma Lindkvist  [2/5]

I vänthallen kan man riktigt känna historiens vingslag.   [3/5]

Här har många suttit och väntat under årens lopp från 1902 när stationshuset invigdes.  [4/5]

Det var den 23 december 1903 som järnvägen Borås - Alvesta togs i bruk  [5/5]

– Vi vill sprida lite glädje och värme i vintermörkret, säger innehavaren Emma Lindkvist.

Allt började med att Emma och hennes man Samuel tyckte att det var synd att det anrika stationshuset som de passerade varje dag på väg hem, stod tomt. Den tidigare ägaren ville sälja huset och i oktober blev så huset familjen Lindkvists.

Planen var att fixa till huset för att bevara det vackra och gamla. Det blev ett familjeprojekt där både Emmas man, barn och föräldrar hjälpt till. Under renoveringens gång kom även många egna idéer och förslag från andra om vad man kunde hitta på med huset. Visionen om att huset skulle kunna få komma till glädje och nytta för fler växte fram.

• Tanke på julmarknad
Emma började fundera på att anordna en julmarknad, men med alla restriktioner som kom blev det såklart vare sig möjligt eller lämpligt. En vän inspirerade däremot henne att starta en liten butik där man kan begränsa antalet människor. Emma nappade på idén och nu har alltså portarna öppnats till den lilla butiken som håller öppet alla lördagar i advent.

  Och lite extra öppet någon kväll innan jul blir det nog också, inflikar hon.

– Butiksöppningen i Horda blev succé och folk köade, berättar Emma, som är glad för all fin respons hon fått.

– Många har uttryckt sin glädje över att vi tar hand om huset och gör något med det. Fler och fler vill handla lokalt och jag tror att man har ett behov av att mötas någonstans också, tillägger hon.

• Blir det någon fortsättning efter jul?
– Kanske det. Efterfrågan och vår egen tid får väl styra. Jag har mitt jobb på DS Smith i Värnamo och butiken sköter jag vid sidan av det. Men vi finns alltid nära till hands och kan öppna på kvällstid om någon vill handla.

• Finns det fler planer för huset?
Planen är att fixa iordning huset bit för bit, för att göra det flexibelt. Vi vill skapa möjligheter att använda det på flera olika sätt. Den som vill se utvecklingen kan följa @stationshusetihorda på Instagram, avslutar Emma.

Taggar

2 reaktioner på Stationshuset i Horda får nytt liv

Kommentarsfunktionen är stängd