Nyheter

Står upp för mänskliga rättigheter genom konst

Nyheter Majid Fard står upp för kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Nu ställer han ut i ABF:s lokaler.

Majid Fard står upp för kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Nu ställer han ut i ABF:s lokaler.  [1/3]

Masha Aminis tragiska död blev startskottet på landsomfattande demonstrationer för mänskliga rättigheter under parollen ”Kvinna, liv, frihet”. Under 90 dagar har Majid Fard målat konstverk på temat.  [2/3]

En av målningarna symboliserar känslan att sitta i fängelse.  [3/3]

I september 2022 dog Masha Amini på ett sjukhus i Irans huvudstad Teheran. Officiellt hävdades att hon hade avlidit till följd av sjukdom. Flera personer har dock vittnat om att Masha Amini strax före dödsfallet utsatts för brutal misshandel i polisförvar, gripen för att inte burit sin hijab ”rätt”. Aminis död blev startskottet på landsomfattande demonstrationer för mänskliga rättigheter under parollen ”Kvinna, liv, frihet”.

För konstnären Majid Fard fick målandet ett nytt perspektiv. Han kom till Sverige från Iran och bodde en längre tid i Stockholm innan han för sju år sedan bytte huvudstaden mot Hörle. När kampen för kvinnors rättigheter i Iran blossade upp på allvar i samband med Masha Aminis död plockade han fram penslar och tavlor. Under temat ”Kvinna, liv, frihet” målade han under 90 dagar ett större antal tavlor. Under januari månad får besökare i ABF:s lokaler på Expovägen i Värnamo chansen att ta del av Majids konstnärskap. 

– Ungefär 65 procent av befolkningen i Iran är under 35, det vill säga att det är ett ungt land. Den unga befolkningen vill ha demokrati och en sekularisering. Den här perioden är den viktigaste för kvinnorna i Iran och jag tror bara att vi är i början på de här protesterna. Vi kan alla göra något för att stå upp mot regimens förtryck och det här är mitt sätt att göra det, säger Majid Fard.

Varje vecka sker uppemot 20 demonstrationer i Iran, trots regimens brutala försök att stoppa dom. 

Folk i Iran har dödats med både luftvapen och krigsmakten och många av de arresterade får tortyr för att erkänna saker de inte har gjort. Det vi ska ha klart för oss är att regimen är inte bara farlig för landets invånare, de är farliga för hela världen. De samarbetar med terroristgrupper i Irak, Afghanistan och Syrien, är inblandade i narkotikahandeln i Sydamerika och mycket mer. Nu gäller det att få omvärlden att förstå att regimen måste pressas att lämna makten, vilket många av de som besöker utställningen förstår. När jag förklarar situationen i landet för de som kommer hit så har en del av dem jämfört regimen med Stalin, säger Majid Fard.

Verksamhetsutvecklaren Jerry Rogerstam ser positivt på utställningen. 

– Jag tycker att det är jättebra att det här uppmärksammas. Det är viktigt för vår demokratiska skyldighet, säger Rogerstam. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Står upp för mänskliga rättigheter genom konst

Det är så fint att man delar med sig till svenska befolkningen. Jag hoppas att varje medborgare kan påverka svenska utrikesministern att avsluta affärer med diktaturregimen i Iran och tillsammans med alla EU-länders utrikesministrar bekräfta denna diktaturregim och stödja befolkningen i stället. Demokrati för Iran leder till frihet i världen ❤️

Kommentarsfunktionen är stängd