Nyheter

Sprider kärlek i ny form 

Nyheter Med fokus på enkelhet i helighet arrangerar Värnamo pastorat i dag för första gången drop in-vigslar.

Prästen och vigselförrättaren Ritha Gavelli ser fram emot att i dag få sprida kärlek i ny form.

Solens strålar träffar rakt in genom koret i Värnamo kyrka under tisdagsförmiddagen. Prästen och vigselförrättaren Ritha Gavelli känner sig förväntansfull inför dagens drop in-vigslar. 

– För oss ligger fokuset på enkelhet i helighet. Det här är vårt sätt att visa att man kan gifta sig kyrkligt, men att det inte behöver vara 100 personer närvarande. Det är den andliga dimensionen som är det viktigaste.  

En planeringsgrupp, bestående av kanslist Linda Wiltander, kommunikatör Jonna Svensson, kyrkomusiker Katarina Johansson och sedermera Ritha Gavelli efter prästen Anna Lindaus bortgång, ligger bakom arrangemanget.

– Vi gör det här för Anna. Det var hon som kom med idén från första början och började bolla idéer. Hon kommer att vara med oss på det speciellt sätt i dag, säger Ritha Gavelli. 

För de två brudparen som i dag kommer att vigas väntar en dag i kärlekens tecken.

– Vi kommer att ha värdinnor som bjuder på bubbel, Jonna kommer erbjuder brudparen fotografering och Pelarsalen kommer under veckan att utsmycka kyrkan. Hela arbetslaget är inblandat i det hela och det här kommer att bli extra festligt just eftersom att det är första gången Värnamo kyrka erbjuder det här. 

Åtta personer närvarar totalt i kyrkan, det är fri klädsel och brudparen har fått välja in- och utgångsmusik samt två psalmer utifrån utvalda stycken. Kravet för att få delta i drop in-vigseln är att paren har med sig en giltig hindersprövning samt att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan. Ritha Gavelli har genom vigselsamtal träffat de båda brudparen och de ser fram emot dagens stora händelse. 

– Det känns tryggt att få ha möjlighet att träffa paren innan vigseln. I ett annat sammanhang fick jag uppleva en drop in-vigsel och, där paren kom med giltig hindersprövning till tjänstgörande präst och redan färdigt musikschema. Det var inte uppstyrt på samma sätt. För mig har det känts tryggt att få möjligheten att träffa paren innan och att få hindersprövningen i min hand. För oss (pastoratet) handlar arrangemanget om att visa på enkelheten och det är just därför de här paren har varit väldigt engagerade. Det vi vill lyfta fram är ögonblicket i kyrkan, att paren avlägger sina kärlekslöften till varandra inför Gud och församlingen och säger ja till varandra. Det är enkelhet i helighet, samt den andliga dimensionen som är avgörande. Det är det viktigaste.

Taggar

2 reaktioner på Sprider kärlek i ny form 

Jättefin artikel. Vi behöver läsa goda och hoppingivande inslag som denna text!

Kommentarsfunktionen är stängd