Nyheter

SPF:are lärde sig produktionsteknik

Nyheter För en vecka sedan gjorde SPF Bor-Rydaholm ett studiebesök på Garantell i Värnamo.

Arvid Andersson berättar om SPF Bor-Rydaholms studiebesök på Garantell i Värnamo. Arkivbild: Sara Mejving

– Innan informationen av Kristin Hallgard och Jenny-Ann Engstrand om företaget blev vi bjudna på kaffe och jättegod semla. Företaget startades 2003 av Mikael och Per-Åke Axelsson och har i nuläget 100 anställda med en omsättning på 300 miljoner. Tillverkningen består av maskinskydd, rasskydd, hyllplan och förråd som säljs utöver Sverige till bland annat Tyskland och England med flera, berättar Arvid Andreasson från föreningen och fortsätter:

– Lite unikt för företaget är att de bygger själva sina egna maskiner som är mycket automatiserade och som matas med många robotar.

All tillverkning är kundorderstyrd så det finns inga färdiga produkter i lager. Utöver måttbeställningar så kan även önskad färg levereras, vilket inte är någon stor grej.

Företaget är självledande med cirka 15 team med mycket samarbete dessemellan. Det finns över 20 olika språk som talas bland de anställda och det jobbas sju dagar i veckan, dygnet runt i produktionen.

– Efter denna mustiga information fick vi se tillverkningen i de stora lokalerna. Det är tack vare föreningar och välvilliga företag som man får se hur tillverkning går till. Många maskiner arbetade snabbt och effektivt men en och annan levande arbetare såg vi också. Det var massor av upplevelser av modern tillverkning som de 42 pensionärerna fick ta till sig.

– Som en markering till Garantell delades det ut en liten tackpresent till de fem som guidat oss. Info om en kommande resa till Husqvarna museum hanns också med innan vi lämnade det fina företaget, hälsar Arvid Andreasson.

Text från SPF Bor-Rydaholm

 

Taggar

Dela