Nyheter

SPF-pensionärerna besökte ”syndernas stad”

Nyheter SPF i Värnamo var i torsdags på en resa till Blekinge som var avslutning på vår studiecirkel  ”Läs och res” om Blekinge.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Första stoppet var förmiddagsfika vid Sovikens pensionat i Ingelsta, en mycket naturskön plats.  Nästa stopp blev Skottsbergska gården i Karlshamn där vår guide Kristian Andersson berättade husets historia som har sina rötter från 1766. Gården har överlevt bränder och mycket annat. En stor betydelse hade L-O Smith, en framgångsrik spritfabrikör och än idag finns hans sigill på Absolut vodka flaskorna, som för övrigt tillverkas i Limmared.

Därefter tog Christer Fasth över vid punschmuséet och berättade om vad punsch består av nämligen arac, socker, sprit, vatten och vin. Han berättade att det var Ostindienfararna på 1700-talet som hade med sig punsch till Sverige och det började tillverkas i Karlshamn under namnet Carlshams flaggpunsch och bär det namnet än idag fast den tillverkas i Åbo. När det tillverkades som mest var volymen 5 miljoner liter/år.  Här kommer förklaring varför Karlshamn kallades för syndernas och lasternas stad, där tillverkades sprit, tobak och spelkort.

Eftersom det var en varm sommardag på vår resa erbjöds vi att för en billig penning släcka törsten med ett glas punsch.  Lunchen intogs vid Vägga restaurang och fiskrökeri  Nästa stopp blev Svängsta ABU museum (aktiebolaget urfabriken) där Bo Perbrink guidade oss.

Företaget är numera amerikaägt, men till för några år sedan ägdes och drevs företaget av familjen Borgström och hade i sina glans dagar 800 anställda och tillverkningen bestod av fiskerullar, taxametrar, klockor och televerksinstrument.

Kvällsfika intogs på Gräddhyllan i Markaryd.  Tack till Roland och Anja för en väl genomförd resa.
Text och foto:   Leif Hultman

Taggar

Dela


1 reaktion på SPF-pensionärerna besökte ”syndernas stad”

Kommentarsfunktionen är stängd