Nyheter

SPF på unikt industribesök

Nyheter På årets hittills varmaste dag var 35 seniorer på SPF Bor-Rydaholms industribesök på Småland Timber i Rydaholm.

Småland Timber har många företagsgrenar. En av dem är tillverkning av emballagepallar. Pressbild: Småland Timber

Det är ett lokalt sågverk med många intressanta verksamhetsgrenar. Företagets vd Bernt Martinsson hälsade oss välkomna och tillsammans med Nicklas Sjöholm guidade de oss runt till olika avdelningar.

Först fick vi se robottillverkning av emballagepallar ( från lösa träribbor till målad och färdig pall) på nolltid med minimal personal. Vidare till såghuset där allt virke sågas, för närvarande bara tall där det mesta regleras från ett liknande kontorsrum med bra utsikt över alla sågmomenten. Det som var imponerande är att det sågas mycket grova dimensioner bjälkar och plankor som är special, och är unikt för Skandinavien med lagerhållning för snabba leveranser till sina kunder! Sorteringsverket var flexibelt för många olika sorter.

En riktigt smart grej för kvalitetskontroll var en satellitstyrd dator som med en liten hammare slog i änden på brädan, plankan eller bjälken och bestämde därav fyra olika kvalitéer!! Allt sågat virke längdjusteras både enstyck och paketvis efter torkning i moderna torkugnar med 70-100 graders värme i cirka fyra dagar.

Så kom vi till det nya hyvleriet som körs ofta i ett och ett halvt skift. Det hyvlas mycket åt andra företag också och kan producera fem till sex bilar och släp per dag.

Till sist besåg vi pelletstillverkningen som pågått snart i ett och ett halvt år. Det är kutterspån som hittills använts, men snart ska även sågspån användas efter torkning med värme från egna fjärrvärmepannan. Pelletsens råvara är billig överloppsprodukt som tas väl till vara på detta sätt.

Det framkom tydligt att framgången för Småland Timmer är deras fungerande specialtillverkning som ingen annan har i Europa, bland annat. Efter denna rundvandring med mycket ny kunskap om sågverket vandrade vi till lunchrummet där företaget bjöd på välsmakande frallor och kaffe. Några frågor besvarades av Bernt och Nicklas innan Leif Nygren tackade för ett mycket trevligt och lärorikt besök. Som kuriosa överlämnades också ett par godsaker till guiderna. Vidare berättade en skogsägare en uppmuntrande händelse efter stormen Gudrun.

Till sist pålysningar om kommande utflykter med mera.

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela