Nyheter

Sommarglädjen: Kontrollen

Nyheter I sommar står glädjen i fokus i Värnamo.nu.

I sommar står glädjen i fokus i Värnamo.nu. Bild: David Alin

Dagens uttryck är ett citat signerat racinglegendaren Mario Andretti (en av två förare som har vunnit race i Formel 1, IndyCar, World Sportscar Championship och Nascar):

”Om du har allt under kontroll åker du inte tillräckligt snabbt.”

Biltillverkare ser definitivt till att deras kunder åker tillräckligt snabbt genom att ständigt utmana varandra om att tillverka den snabbaste bilen i världen. För någon månad sedan lanserade Koenigsegg gatuversionen av Jesko, en tävlingsbil i vardagsskrud som är kapabel att göra 500 kilometer i timmen.

På samma sätt utmanar skaparna bakom Hyperloop, världens nya höghastighetståg, ständigt gränserna. Hyperloop bygger på att en kapsel som påminner om en rymdfarkost skjuts i väg genom en tunnel. Kapseln, eller “podden” som den kallas, flyger en bit ovanför spåret. Ja, den leviterar faktiskt med hjälp av elektromagnetisk teknik även kallas magnetisk levitation (maglev). I och med att det går att skapa nästan vakuum i tunneln kan man även minska luftmotståndet och friktionen samt på så vis öka farten. I dagsläget pratar man om farter på 700 och upp emot 1000 kilometer i timmen. Det är inte någon futuristisk dröm vi pratar om. Nä, Hyperloop-banan kan bli verklighet mycket tidigare än man kan tro. Virgins grundare Richard Branson har redan testat Virgin Hyperloop i USA och räknar med att ha färdiga tåg i bruk så snart som 2027. Så håll i hatten, för framtiden ser väldigt snabb och kontrollerad ut!

Tack för mig!

 

Taggar

Dela