Nyheter

Solceller på frammarsch

Nyheter Allt fler privatpersoner, företag och myndigheter satsar på solceller

Arkivbild

Att producera el med hjälp av solceller har ökat markant de senaste tio åren, men trots det svarar solenergin endast för två promille av elproduktionen i Sverige. Det är långt efter länder som Italien och Tyskland, men även Danmark ligger långt före med 4% sol i sin elproduktion.

Men nu är det högkonjunktur i intresset för solceller bland villaägare, bostadsrättsföreningar och företag. De ser klara vinster i att inte vara så beroende av hur elpriset förändras. Dessutom finns det pengar att tjäna om man producerar mer än vad man förbrukar, då säljer man överskottet tillbaka ut på elnätet.

Innan du bestämmer dig för att satsa finns det några saker du behöver göra. Normalt sett behövs inget bygglov, men för att vara på säkra sidan bör man kolla det med kommunen. Sedan bör man också kolla väderstreck, mest effektivt är det med ett tak i söderläge och har man bra lutning på taket kan det bli en riktig fullträff.

När du kommit så långt är det läge att kolla med firmor som installerar solcellsanläggningar och ta in offerter. Bestäm dig för en offert och skicka in en ansökan om stöd. Ansökan skickas till Länsstyrelsen som fattar beslut om stödet som uppgår till 30% av totalkostnaden.

Med tanke på den satsning som skett på solceller runt om i världen så har priset i stort sett halverats de senast tio åren.

Men enligt Otto Hedenmo på Länsstyrelsen är inte priset det viktigaste argumentet, inte heller möjligheten att sälja el och tjäna pengar. Nej, som med allt annat är det avgörande skälet att grannen har installerat solceller.

Taggar

Dela