Nyheter

Solceller på frammarsch

Nyheter Alltfler i Jönköpings län väljer att installera solceller

Att det är populärt med solceller visar den anstormning av ansökningar om stöd som kommit till Länsstyrelsen. I maj månad 2020 finns det mer än  18000 ansökningar i kö i landet och många av dessa finns i vårt län. Jönköpings län är ett av de län där mest solenergi installerats  inom företag, offentliga byggnader och hos privatpersoner. Ett av de senare tillskotten på marknaden är en villa i Hok som installerat solpaneler med ordentlig kapacitet. På taket finns det nu 23 paneler som vardera kan leverera 400 watt. Antalet hus med solpaneler växer stadigt och Värnamo kommun är en av de hetaste på marknaden, men nu ökar det även i mindre kommuner som Vaggeryd.

För ägarna av fastigheten har det varit ett önskemål sedan flera år att göra något åt sin kostnad för elförbrukningen, det eftersom huset värms av vattenburen elvärme. Totalt har elförbrukningen legat på omkring 23000 kilowattimmar., varav uppvärmningen har stått för minst hälften. Med solpanelerna kan de sänka sin kostnad avsevärt då solpanelerna kan komma att producera mellan 12000 och 15000 kilowattimmar vilket är omkring två tredjedelar av fastighetens förbrukning.

Installationen gjordes av Elbyrån i Vaggeryd som har gjort några installationer men det är först nu som panelerna är så effektiva och smidiga.

– För oss är det här en växande marknad, säger Håkan ”Pallis” Gustavsson som är en av ägarna till Elbyrån. Vi hoppas att vi med detta goda exempel kan expandera ytterligare.

Anläggningen togs i bruk så sent som i måndags eftermiddag och har fram till nu producerat närmare 300 kilowatt.

– Det kostar naturligtvis en hel del pengar, säger villaägarna men menar att det kommer att betala sig inom kanske tio år. Dessutom räknar de med att värdet på huset ökar och de är dessutom nöjda med den insats för miljön som de bidrar med genom en anläggning som definitivt levererar närproducerad el utan miljöstörande påverkan.

Taggar