Nyheter

Sökte för knäsmärta – fick diskbråck 

Nyheter En kommunmedborgares besök hos sjukgymnasten resulterade i en förändrad vardag. Nu har patienten upplyst IVO, inspektionen för vård och omsorg, om händelsen.

En kommunmedborgares besök hos sjukgymnasten resulterade i en förändrad vardag. Nu har patienten upplyst IVO, inspektionen för vård och omsorg, om händelsen.

För tio månader sedan fick en kommuninvånare ökade smärtor i vänster knä. Personen ombads att gå till en sjukgymnast innan det ordinarie läkarbesöket veckan därpå. Kommuninvånaren fick tid hos en sjukgymnast samma dag på Väster vårdcentral och sjukgymnasten utförde bland annat en manipulation och transaktion av bröstrygg. Manövern skapade en enorm smärta i patientens nacke, nervpåverkan i armar och bröstrygg och en kraftig migrän.

”Läkarbesöket veckan efter kom inte att handla om mitt vänstra knä, utan om den  tillkommande smärtan i nacke med mera. Anser att denna manipulation orsakade mig enorm smärta. Äter mycket smärt- och nervstillande mediciner för nacke, armar, bröstrygg och migrän. Vilovärk är en annan fruktansvärd tillkommande smärta. Röntgen från /…/ maj 2021 visar nerver i kläm samt diskbråck/utbuktningar, något som jag inte haft sedan tidigare. Allt detta gör ju att jag inte kan utföra mitt arbete. Gällande mitt knä, efter olika instanser om varför jag har smärta i nacke och armar, kom jag till ortopeden efter åtta månader där det efter röntgen konstaterades att lårbenet hamnat i fel läge och utanför knäskålen. Den operationen är inte utförd och har under tid även påverkat mitt högra knä för felbelastning. Om drygt två månader har det gått ett år sedan jag sökte smärta i mitt knä och all tyngdpunkt har oturligt nog fått läggas på den fruktansvärda smärta som kommit från behandlingen av nacke/bröstrygg i mars 2021. En felbehandling som har påverkat hela min vardag och livskvalité”, skriver kommuninvånaren som nu har skickat in en upplysning om händelsen till IVO, inspektionen för vård och omsorg. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Sökte för knäsmärta – fick diskbråck 

Hej! Vill absolut inte ifrågasätta patientens upplevelse av vården och tycker att det är bra att anmäla händelsen till IVO. Däremot vill jag som legitimerad fysioterapeut bara påpeka att ett diskbråck omöjligt kan uppstå utav manuell manipulation. Det går inte att ”behandla” fram ett sådant tillstånd. Diskbråcken/utbuktningarna som röntgen visade bör med största sannolikhet har funnits där en tid men kanske inte varit symtomgivande. Finns studier som förklarar att majoriteten av befolkningen har förändringar längs ryggraden, ofta exempelvis i form av buktande diskar, som rent teoretiskt borde ge symtom men inte gör det i verkligheten. Så skulle fallet kunna ha varit även här.

Vill även vänligt påpeka att transaktion i bröstrygg möjligen skulle kunna vara felskrivet, och att det handlar om behandlingsmetoden traktion istället.

Kommentarsfunktionen är stängd