Nyheter

Sofia får årets Rutan-pris

Nyheter I ett pressmeddelande meddelas att Rydaholmsbon Sofia Elmgren tilldelas Rutanpriset 2023. Priset delas ut i samband med firandet av Rutans åttaårsdag i kväll, dagen före invigningen av Värnamo Filmhistoriska Festival.

Rydaholmsbon Sofia Elmgren tilldelas Rutanpriset 2023. Priset består av förstoring av årets officiella Rutanbild, skapad av Patrik Svedberg, och delas ut i samband med firandet av Rutans åttaårsdag i kväll. Bild: Privat/Patrik Svedberg

När Rutan fyllde ett år 2016 kom en spontan idé om att dela ut ett pris till någon som agerat i enlighet med Rutans värderingar. Sedan dess har Rutanpriset delats ut varje år till någon Värnamobo som verkat i Rutans anda. Juryn består av Rutans upphovsmän Kalle Boman och Ruben Östlund, men det finns inte några stadgar och det var först 2020 som en officiell motivering skrevs.

Engagemang för barn

I år går priset till Sofia Elmgren för hennes engagemang för barn och unga i Rydaholm.

Juryns motivering lyder: ”Årets pristagare har på flera sätt verkat i Rutans anda. Dels genom sitt arbete som lärare, dels på sin fritid genom sitt engagemang i en rad olika föreningar. Hon har ofta använt kulturen som metod för att stärka barn och ungas fysiska och psykiska välmående. Hon är djupt engagerad i att utveckla Rydaholm så att det ska vara en plats för alla, en plats där tillit och omsorg råder – precis som i Rutan. 2023 års Rutanpris tilldelas Sofia Elmgren.”

Firas med dans och prisutdelning

Rutan firas som vanligt med dans av kulturskolan, diktläsning och ett kortare tal under kvällen vid Rutan. Därmed blir firandet även en inledning på Värnamo Filmhistoriska Festival som invigs i morgon.

Årets Rutanbild

Priset består av en förstoring av årets Rutan-bild, tagen av fotografen Patrik Svedberg. Så här beskriver Patrik själv tankarna och processen bakom årets bild, som är den åttonde i ordningen:

– Varje år har jag en konstnärlig mission (och ett uppdrag av Värnamo kommun) att tolka konstverket Rutan på Flanaden – mitt i smeten i Värnamo. Hur man nu gör en konstnärlig gestaltning av ett konstverk. Jättekonstigt egentligen. Det är 200 procent skulle man kunna säga – först 100 procent ångest som avlöses av 100 procent lättnad, lycka och tja lättja. Jag har också alltid känt 100 procent tillit – och i år har jag gått tillbaka till konstverket Rutans kärna som tillitens och omsorgens centrum. En frizon. Kampen om tilliten är väl aktuellare än någonsin – Putin, Trump, AI, politik, miljö och du och dina grannar – finns knappt nån ände på det. Fundera på det en stund, och känn in årets Rutanbild.


Vinnare av Rutan-priset genom åren

2016: Marie Albertsson

2017: Fatima Veladzic

2018: Mahdi Rasuli (mottaget av Lars-Göran Thur och Anna Gradeen)

2019: Pär-Magnus Möller.

2020: Kadim Akca och familjen Engholm.

2021: Covidteamet inom funktionshinderomsorgen i Värnamo kommun

2022: Olle Sahlberg

2023: Sofia Elmgren

Taggar

Dela