Nyheter

Socialt företag jubilerar: ”Vi hjälper människor att växa”

Nyheter I veckan uppmärksammas Pelarsalens tioårsfirande. – Vi hjälper människor att utvecklas och växa, säger diakonen Anna Bertilsson.

Marta Everstad och Anna Bertilsson är mycket glada över Pelarsalens tioårsjubileum. Bild: David Alin  [1/9]

Skyltfönstren pryds med ballonger. Bild: Marta Everstad  [2/9]

Skyltfönstren pryds med ballonger. Bild: Marta Everstad  [3/9]

Butiken har prytts med fotoväggar för att uppmärksamma jubiléet. Bild: Marta Everstad  [4/9]

Butiken har prytts med fotoväggar för att uppmärksamma jubiléet. Bild: Marta Everstad  [5/9]

Kunderna får specialdesignade papperskassar. Bild: Marta Everstad  [6/9]

Entréerna pryds med ballonger. Bild: Marta Everstad  [7/9]

Marta Everstad och Anna Bertilsson är mycket glada över Pelarsalens tioårsjubileum. Bild: David Alin  [8/9]

Jubileet uppmärksammas med gofika. Bild: David Alin  [9/9]

Svenska kyrkan i Värnamo driver i samarbete med Arbetsförmedlingen det sociala företaget Pelarsalen. Satsningen gör att människor får möjlighet att växa och utvecklas utifrån egna förutsättningar och behov. Inom verksamheten finns bland annat ett bageri, en second hand-butik, en trädgård och en skaparverkstad, där deltagarna får möjlighet att vara kreativa i såväl metall som tyg. I mer än tio år har verksamheten fått människor att växa och under en veckas tid uppmärksammas jubileet i Rättvist butik, second hand och café.

– Medlemmar i Värnamo församling hade förstått att det fanns arbetslösa i sin närhet och började fundera över om församlingen kunde vara med och göra skillnad. De började titta på möjligheterna för att starta ett socialt företag och i augusti 2013 började jag arbeta med verksamheten. Då var det många som var inskrivna i Arbetsförmedlingens Fas 3 som kom hit. Glädjande nog var det många som kom hit, som hade mycket energi och arbetskraft och som fick jobb ganska snabbt efter att ha hamnat här. Från början var tanken att vi skulle ha 20 deltagare på två år, men vi hade 20 stycken redan efter år ett, så det fanns tidigt ett behov av platser, berättar diakonen Anna Bertilsson.

Tanken med satsningen var att bygga upp den utifrån deltagarnas resurser. I början drevs ett café och en fair trade-butik i Värnamo församlingshem, men i juni 2014 tog verksamheten över och drev vidare second hand-butiken på Vråen. Ett par år senare fick verksamheten möjligheten att flytta till lokaler på Storgatan, alldeles bredvid Värnamo kyrka. Sedan dess huserar Rättvist butik, second hand och café i lokalerna.

– Jag tycker verkligen att jobbet är roligt. I alla åren som jag har varit med så har jag träffat jättemycket människor och det har cirkulerat mycket människor. Jag uppskattar det till att det varit minst ett tusental inom Pelarsalens verksamhet. Jag har sett människor gå vidare till jobb, utbildning och kurser som har kunnat leda till något mer. Det jag också ser hos deltagarna är att ju längre tid de är här, desto mer självförtroende och och självkänsla får dem. De vågar ta ansvar när de är här, de litar på oss handledare som är jobbar här och deltagarna tycker att det är roligt att vara här. De går hit med en positiv anda och stämningen är omtänksam och meningsfull, säger handledaren Marta Everstad som har varit en del av Pelarsalen sedan september 2013.

– Det första intrycket deltagarna får när de kommer hit till butiken är att det är trevligt, ljust och fint i lokalerna. Butiken har verkligen blivit en mötesplats. Vi har uppemot 75 till 120 gäster om dagen och ungefär 25 cafégäster om dagen. Många av gästerna kommer hit och sitter här i några timmar, de tycker att det är lugnt och fridfullt, säger Marta Everstad.

Pelarsalen arbetar utifrån den så kallade Marymetoden. Begreppet Mary är bildat av begynnelsebokstäverna i orden Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet. Det diakonala arbetet Mary startade i Linde bergslags församling och har utvecklats till en modell som erbjuds alla församlingar och pastorat inom Svenska kyrkan. 

– Vi möter människor där dem är och vi hjälper dem att hitta en plats för att utveckla sina resurser och växa. Vi ger dem även förutsättningar att lära sig ta ansvar. I början var det många som var närmare arbete, i dag handlar det om människor som är lite längre ifrån arbetsmarknaden, säger Anna Bertilsson.

För att uppmärksamma tioårsjubiléet har butiken extraöppet under veckan. 

– Vi har dekorerat butiken med ballonger och säljer extra gott fika. I slutet av veckan bjuder vi in till öppet hus i Värnamo församlingshem, säger Anna Bertilsson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Socialt företag jubilerar: ”Vi hjälper människor att växa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *