Nyheter

SMS-bedrägeri florerar: ”Skriv och varna andra”

Nyheter En typ av SMS-bedrägeri florerar nu i samhället.

En ny typ av sms-bedrägeri florerar nu i samhället. Bilder: Privat/Pressbild

En av tidningens medarbetare hörde av sig till redaktionen under gårdagskvällen. Personen har uppmärksammat en ny typ av SMS-bedrägeri. Bedrägeriet går ut på att gärningspersonen utger sig för att vara en familjemedlem eller nära anhörig för att svindla dig på pengar. Så här går det till.

SMS från gärningspersonen:

”Hej Pappa, Jag har en ny telefon och ett nytt nummer. Spara detta och radera det gamla numret. Bekräfta när du är klar”. 

Mottagaren:

”Ok”

Efter ok från mottagaren berättar gärningspersonen att personen sitter med sin nya telefon och laddar ner appar. Efter en liten stund kommer en fråga till mottagaren:

”Hade du kunnat hjälpa mig med en sak? Är väldigt stressad, försöker installera appar igen på min nya mobiltelefon och när jag försöker få åtkomst till BankID så får jag problem. Måste till banken för att få ett nytt BankID utfärdat av banken. Har en faktura som förfaller i dag, har du möjlighet att betala den åt mig?” 

Efter eventuellt ok av mottagaren meddelar bedragaren att det rör sig om en fakturabetalning via Swish. I nästföljande sms kommer fullständig data. Där anges företagets namn, numret du ska swisha till, beloppet och vad som ska uppges i meddelandet. 

”Ta gärna en skärmdump på betalningen och skicka här, ska mejla och meddela att den är betald”, skriver gärningspersonen. 

Vid en snabb analys av telefonnumret konstaterade läsaren att det uppgivna bolaget inte existerade och att pengarna skulle gå till gärningspersonen själv.

– Skriv och varna andra människor, hälsar medarbetaren. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på SMS-bedrägeri florerar: ”Skriv och varna andra”

Råkade ut för detta, men förstod direkt att det var bedrägeri. Unnade mig dock att ha en riktigt rolig stund och ”skojade” tillbaka, innan jag bad honom fara och flyga 😅

Fått en hel del. Tips; Svara hej (och ett fiktivt namn). De nappar direkt. Jag lyckades hålla igång konversationen cirka 6 timmar.
Nästa gång ska jag nog swisha 1 krona och sedan polisanmäla. Då är bedrägeriet ett faktum.

De flesta går väl inte på sådant här?
Först och främst känner man väl sin unge och vet hur de pratar/skriver?
Och för det andra, blir man inte säker, ha då som regel att ringa upp ditt barn.
Det spelar ingen roll om det står att denne bytt nummer. Får man inte tag på ens barn, testa via sociala medier eller någon annan
familjemedlem (för att berätta om man fått sms.

Detta råkade jag ut för i somras.
Hej mamma, och så vidare
Vem är det, skrev jag .
Din äldste son ,svarade de.
Vad heter han, frågade jag?
De skrev fel namn,
Så lättlurad är jag ej, skrev jag tillbaka.
Jag har 3 söner och en dotter.
Hoppas inte några blev lurade.

Kommentarsfunktionen är stängd