Nyheter

Slår ett slag för styrelsearbete 

Nyheter Bästa tipset för framgång? Ha en styrelse med externa ledamöter. Det argumentet slår Styrelseakademien fast under Värnamo näringslivs frukostmöte.

Bästa tipset för framgång? Ha en styrelse med externa ledamöter, säger Anders Nyström, ordförande i Styrelseakademien i Jönköpings län. Foto: Piquels.com

Under morgonen näringslivsfrukost avhandlades frågan ”Varför ska man ha ett aktivt styrelsearbete?”. Moderator för frågan var Anders Nyström, ordförande för Styrelseakademien i Jönköpings län. 

– Det är vetenskapligt bevisat att företag som har en styrelse med externa ledamöter går bättre än egna företag. Jag lärde mig det här själv för en massa år sedan, när jag var egenföretagare och var på väg mot konkurs, säger Anders Nyström. 

Anders Nyström tog kontakt med en kompis som gav honom rådet att skaffa någon som kan hjälpa honom med allt arbetet.

– Jag fick snabbt kontakt med Gunnar Sundelin, som lärde mig att lägga upp riktlinjer för hur bolag ska drivas. Under de första styrelsemötena blev jag ofta utskälld, men grunderna jag lärde mig har jag med mig än i dag. 

Styrelseakademien finns på 16 olika orter i Sverige och är den ledande utbildaren inom styrelsekompetens. Anders Nyström berättade om hjälpen den ideella föreningen kan ge till företag, men även om akademiens tillväxtplan.

– Vi brukar få in 300 nya medlemmar om året. 2025 ska de siffran ha ökat till 500 medlemmar. Hälften av de medlemmarna ska vara kvinnor, i dag ligger den siffran på 30 procent. 

Taggar

Dela