Nyheter

Slår ett slag för second hand

Nyheter Genom en vanlig vecka ger Erikshjälpen Second Hand människor möjligheten att få fler att upptäcka second hand och dess effekter. – Vi behöver få upp ögonen för överkonsumtionen, säger butikschefen Bente Johansson.

Erikshjälpen Second Hands personal laddar för den vanliga veckan. Från höger: butikschef Bente Johansson, Tarja Sormunen, Berit Strandkvist, Conny Järletun och Johan Rapp. Bild: David Alin

I år är det tio år sedan svarta fredagen, det amerikanska fenomenet med rejäla prisnedsättningar på varor under fredagen efter tacksägelsen, gjorde entré på svensk mark och fick en rejäl fart på svenskarnas konsumtion. I en tid där handeln skriker ut rabatter och andra aktörer gör motreaktioner med extra hållbarhetsinsatser lanserar Erikshjälpen Second Hand ett annat koncept: vanliga veckan. Under åtta dagar har kedjans butiker utökade öppettider med syftet att lyfta fram kedjans vardag och identitet och att synliggöra second hand, att få fler att tänka och välja cirkulär handling.

– Man ska få upp ögonen för konsumtionshetsen, vad vi gör och vad vi kan göra för att få en bättre värld. Vi producerar mycket nya varor men behöver inte fler nya varor. Många av oss tycker om att åka i väg på hotellövernattningar och tänker inte på att många har sovit i hotellsängen innan man själv gör det. Men att köpa en begagnad säng på second hand är inte lika självklart. Vi tänker fel ibland helt enkelt. Vi behöver få upp ögonen mer för överkonsumtionen och då är Erikshjälpens vanliga vecka något som kan bidra till det. Under en veckas tid utökar vi butikernas öppettider för att fler ska kunna välja second hand i första hand, säger Bente Johansson.

– Ett köp här ger tre mervärden: det bidrar till ett klimathopp, framtidstro och att barns drömmar får liv. 43 miljoner barn är just nu på flykt undan miljökatastrofer och krig. Genom att du köper dina varor på second hand så får dessa barn möjligheten att förverkliga sina drömmar, du bidrar till en bättre värld med bland annat minskade koldioxidutsläpp samt ger människor som står långt från arbetsmarknaden en möjlighet att få styrka och framtidstro, säger Bente Johansson.

Som ett led i att ytterligare öka intresset för second hand ger Bente Johansson ett julklappstips för alla privatpersoner och företagare runt om i bygden.

– Vad sägs om att ge sina anställda ett presentkort på en second hand-butik?  Eller dina nära och kära? Vi pratar om Årets julklapp varje år. För mig är det här årets julklapp alla dagar i veckan. Varor får nytt liv, klimatet påverkas i en positiv riktning, människor får framtidstro. Tillsammans för barnen. Och den värld de drömmer om.

Taggar

Dela


1 reaktion på Slår ett slag för second hand

Dessa öppettider gäller under vanliga veckan:

Torsdag 16/11: 10–18
Fredag 17/11: 10–18
Lördag 18/11: 10–14
Söndag 19/11: Stängt
Måndag. 20/11: 10–18
Tisdag 21/11: 10–18
Onsdag 22/11: 10–18
Torsdag 23/11: 10–18

/David, reporter

Kommentarsfunktionen är stängd