Nyheter

Slår ett slag för jämställdhet i styrelserummet

Nyheter IFK Värnamo har målet att bli en helt jämställd styrelse. Efter veckans årsmöte är de på god väg att uppfylla målet.

IFK Värnamo har målet att bli en helt jämställd styrelse. Efter veckans årsmöte är de på god väg att uppfylla målet. På bilen syns från vänster ledamöterna Lisa Lidén och Jennie Torstensson och klubbordförande Fredrik Lingeskog.

Solen strålar utanför Gummifabrikens fönster. Jennie Torstensson, Lisa Lidén och Fredrik Lingeskog skiner ikapp med solstrålarna inne i det lilla konferensrummet. Som en del av det ”nya” gardet i IFK Värnamo njuter de av ögonblicket.

 – Vi har en vision om att vi ska ha både dam- och herrlag i någon av svensk fotbolls två högsta serier. Vår ambition är ha både pojk- och flicklag i alla ungdomsserier och att bli en komplett klubb, säger klubbordförande Fredrik Lingeskog. 

 2018 klev företagaren in i IFK Värnamos styrelse som ledamot. Han berättar om den minst sagt innehållsrika tiden.

– Jag var med om att trilla ur superettan under mitt första år och nu sitter en här några år senare och har varit med om att föra laget till allsvenskan. Det har varit spännande att både trilla ur ettan och sedan att axla upp och få bygga upp en organisation. En ska komma ihåg att väldigt få har varit avlönade i organisationen, som bygger på ideellt arbete. För knappt ett och ett halvt år sedan var det en anställd och på IFK-gården var det tomt. Nu är det en god stämning, liv och rörelser i hela huset, berättar Fredrik Lingeskog. 

 Men låt oss backa bandet. Efter två år som ledamot i IFK:s styrelse blev Lingeskog varm i kläderna och axlade 2020 ordförandeskapet efter Kaj Larsson. I samma veva blev Lisa Lidén den första kvinnan under en lång tid att ta plats i IFK Värnamos åtta personer stora styrelse.

– Jag har ingen fotbollsbakgrund alls. Min erfarenhet av fotboll kommer från tiden som rektor på Figy där jag ansvarade för NIU-fotbollen, men jag är en nyfiken person som brinner för kunskap och tyckte det här lät som en spännande utmaning. Det viktigaste för mig är att ha ett bra och öppet pratklimat och det är det verkligen här. Vi har en bred kompetens i alla frågor, säger Lisa Lidén.

– Jag såg Lisa som en enorm föreningsmänniska. Jag är superimponerad över ditt engagemang. För mig är utanförperspektivet viktigt, säger Fredrik Lingeskog. 

2021 fick Lisa Lidén sällskap i styrelsen av den tidigare ledarprofilen Jennie Torstensson.

– Jag har varit tränare och engagerad i klubben i föreningen i många år, men när jag började studera så tog jag ett sabbatsår och började sakna fotbollen. När jag fick frågan om att bli en del av styrelsen svarade jag ”ja” ganska snabbt och hittills har det varit jätteintressant och jättekul. Jag kommer med ett helt annat bagage in i det hela, vilket har varit jättekul. Det har varit spännande att få se utvecklingen, inte minst på damsidan. Intresset för att spela fotboll är stort bland tjejer i lägre åldrar och det ska bli kul att följa tjejerna och inte minst damsidans resa, säger Jennie Torstensson.

– Jennies erfarenhet är otroligt viktig att ha i styrelsen. Även om det är många med erfarenhet i styrelsen så är den breda organisationen det viktigaste. Just när det gäller dam- och flicksidan har du mycket erfarenhet av den, Jennie, säger Lisa Lidén. 

– Jag tror att de flesta föreningar och företag, oavsett storlek, består av 75 procent organisatoriskt och 25 procent spetskompetens. Spetskompetensen har vi i sportgruppen och i Jennie. Vi har en enorm nytta av dig, säger Fredrik Lingeskog. 

Trion hyllar sina respektive för deras stöd i arbetet.

Styrelseuppdrag tar ofta mycket tid och det behövs support hemma, oavsett om du är man eller kvinna. Alltså, arbete i en styrelse kräver jämställdhet för att det ska fungera: i hemmen, i arbetslivet och i synen på familjen. Jämställdheten måste finnas i hela samhället för att vi ska komma någon vart. Därför hyllar vi våra partners som låter oss göra det här, säger Lisa Lidén.

Under 2021 bestod IFK Värnamos styrelse av åtta personer: sex herrar och två kvinnor. I veckan blev de två damerna tre, när Lisa och Jennie fick sällskap av Annelill Annvik i 2022 års styrelse. 

 – Med anledning av att Christian Ahlander nu har blivit heltidsanställd i klubben kliver han av styrelsen och i hans ställe kommer Annelill in. Hon har sex års erfarenhet från HV71:s styrelse och det känns jättebra, säger Fredrik Lingeskog. 

Som ni förstår genomsyrar jämställdhet hela IFK Värnamos verksamhet. Roten till det hela är långsiktighet, den familjära känslan på Ljusseveka och företagsklimatet. 

– Det är ett fantastiskt företagsklimat som gör det möjligt för den här klubben att ta de här kliven. Bengt Liljedahl med Liljedahl Group har växlat upp och satsat betydande sponsring som möjliggjort avancemangen . Vi har stor respekt för alla sponsorengagemangen och vill förvalta den på bästa sätt. Det unika företagsklimatet i regionen möjliggör för oss att förverkliga våra mål, avrundar Fredrik Lingeskog. 

Taggar

Dela