Nyheter

Släpper symfonisk platta: ”En sammanfattning av min karriär”

Nyheter Lindstadsmusikern Jonas Rydin har alltid gillat symfonisk musik. Nu får hans låtar nytt liv. 

I början av februari släpper Jonas Rydin sitt mest genomarbetade och ambitiösa projekt någonsin: albumet ”Symphony Pop”. Bilder: Pressbilder

I början av februari släpper Jonas Rydin sitt mest genomarbetade och ambitiösa projekt någonsin: albumet ”Symphony Pop”. Plattan släpps digitalt i 240 länder och kommer även att finnas tillgänglig som CD, och innehåller 16 låtar, varav 15 är Jonas egna alster. De flesta låtarna har getts ut tidigare men är nu instrumentala och arrangerade för symfoniorkester och kör. Allt har snickrats ihop i hans lilla hemmastudio i Lindstad utanför Värnamo.

– Jag började fundera i banorna att arrangera om några av mina låtar redan i våras. Först var tanken att försöka göra en konsert med en lokal symfoniorkester men efter lite kontakt så rann det ut i sanden. Dock ville jag inte släppa idén utan jag började ”leka” symfoniorkester själv hemma i min lilla studio. Jag kände att det funkade riktigt bra så till slut blev det 16 omarbetade låtar, säger han. 

Hur kom du på idén med att göra plattan instrumental och anpassa den för symfoniorkester och kör? Vad är det som lockar med just dessa genrer?

– Jag har alltid gillat stora orkester-arrangemang. Ett bra typexempel är Paul Buckmasters geniala arrangemang på flera av Elton Johns tidiga plattor. Ett snyggt orkesterarrangemang kan verkligen lyfta en annars medioker låt.

Vad betyder den här plattan för dig? 

– Denna platta känns lite som en sammanfattning av min karriär: här är till och med någon låt från slutet av 70-talet som nu fått det utförande som jag redan då ville att den skulle ha. Så här kan alltså mina låtar låta år 2024. Ett bra komplement till tidigare inspelningar!

Taggar

Dela