Nyheter

Skolgården får nytt bullerskydd

Nyheter Vid kommunfullmäktige beslutades att 1,5 miljoner kronor inte skulle flyttas från gång- och cykelvägskontot

Arkivfoto; Anders Ferngren (S) ville inte att pengarna skulle tas från gång- och cykelvägarna

Ombudgetera 1,5 miljoner från cykelvägskontot var ett av förslagen när kommunfullmäktige skulle besluta i ärendet. Att det sen blev det andra alternativet gjorde alla parter blev nöjda.

Tekniska förvaltningen har utökat skolgården söderut vid Enehagsskolan. Det medförde att skolgården numera ligger nära den trafikerade Lagastigen. Bullerskydd har nu diskuterats när det gäller riktvärden för den nya skolgården.

– Nu har vi haft lite punkter med budget hur det har misslyckats. Nu har vi ett projekt utan att man gjort ett väl förberedande arbete. Det här har funnits tidigare. Man skulle kunna undersöka vad det är som gäller. Vi går in mot en lågkonjunktur, ska vi då slänga ut pengar på något som inte gjorts riktigt från början. Istället för att sätta upp en bullervägg är att vi sätter upp en häck och sänker hastigheten till 30 kilometer i timman. Det blir en bättre trafiksäkerhet och en grönare miljö, menar Jan Cherek (SD).

– Det var bra att jag fick komma upp före Gottlieb Granberg. Min fråga är ”Visste ni inte det”?, Anders Ferngren (S).

– Det är roligt att det är så många som är intresserade av de tekniska frågorna. Först kan jag säga att vi hade en diskussion i alliansen om det här och vi är överens om att yrka bifall till tekniska utskottets förslag att vi skjuter till 1,5 miljoner istället för att ombudgetera från annat konto. Egentligen vill vi inte höja investeringen, men det blev den lättaste vägen, menar Gottlieb Granberg (M) och fortsätter;

– Om man kollar vad som händer om man sänker hastigheten och att det är ingen åtgärd som skulle märkas. Häcken är försumbar, det är inte möjligt att plantera en sån bred häck för att få samma effekt. Visste vi inte detta tidigare? Nej, det visste vi inte. Det kom fram i detaljplaneärendet, förklarar Gottlieb Granberg (M).

– Tack så mycket, det låter jättebra. Det glädjer att man tar pengar från ordinarie budget. Jag har cyklat hit idag och jag vill ha gång- och cykelvägarna, där ska inga pengar får gå ifrån, säger Anders Ferngren (S).

– Vi tillskjuter nya pengar till investeringen, menar Gottlieb Granberg (M).

– Jag var också med på kommunstyrelsen när vi beredde det och vi tyckte att det var bra då. Vid närmare eftertanke är det bättre att använda pengar som nu har framkommit, jag yrkar bifall till Granbergs förslag, säger Håkan Johansson (KD).

– Det var intressant. Jag gillade svaret på Ferngrens fråga. Likaså hur mycket gör ljudet på bilarna. Däck eller motorn? Hur stora däck behövs det för att minska bullret. Undersök det här istället. Man kan sätta ett plank och sedan har häcken. Men bullerskyddet blir inte fint och en häck kostar inte 1,5 miljoner kronor, menar Jan Cherek (SD)

– Givetvis när något annat kommer så är det uppkallat, det är inget ”hittepå”. Givetvis har jag kollat att göra de här åtgärderna för de svaren finns redan, säger Gottlieb Granberg (M).

– Jag yrkar bifall till Granbergs yrkande om att ansöka pengar från tekniska istället. Men vi vet inte hur fult det här bullerskyddet blir, inte ens (SD), säger Azra Muranovic (S).

Kommunfullmäktige valde att ansöka om extra pengar, 1,5 miljon kronor, istället för att ombudgetera samma peng från gång- och cykelvägskontot, för ett nytt bullerskydd vid nya skolgården på Enehagsskolan i Värnamo. (SD) reserverade sig mot beslutet. 

Fotnot; Vid en ny skolgård som exponeras för buller från väg- eller spårtrafik bör den ekvivalenta bullernivån 50 dBA, räknat årsmedelsdygn, underskridas på delar av gården som är avsedda för lek, vila eller pedagogisk verksamhet. Vidare bör den maximala nivån 70 dBA underskridas på dessa ytor. En målsättning kan vara att övriga vistelseytor inom skolgården har högst 55 dBA som ekvivalent nivå samt att den maximala nivån 70 dBA överskrids maximalt fem gånger per genomsnittlig maxtimme.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skolgården får nytt bullerskydd

Hur många meter har den flyttats kan inte va många tidigare var det ju hastigheten 50 förstår inte riktigt problemet eller är det politik på högsta nivå

Tekniska förvaltningen har utökat skolgården söderut vid Enehagens skola så att en del av skolgården ligger nära den trafikerade Lagastigen.
Eftersom skolgården har utökats, räknas gården som ”ny skolgård.”
Ombudgetera 1,5 miljoner kronor för att köpa in och montera bullerskydd vid den nya delen av Enehagens skola.

Ännu ett projekt där man inte gjort sin hemläxa först.
Buller och trafikljud är inget som har uppstått efter att projektet genomförts utan kunde ha kontrollerats innan man startade med att gräva upp parkeringen och förvandla den till skolgård.

Vi yrkade på att man istället för att sätta upp en ful bullervägg att man i stället sänkte hastigheten till 30 km/timmen vid skolan samt att man planterar en häck längs med det berörda området. En kostnadssparande åtgärd med 90 procent.
Avslag på vårt yrkande från samtliga partier!

Kommentarsfunktionen är stängd