Nyheter

Skoglund: Varför får inte jag vara OND eller UFO?

Nyheter Ibland snubblar man över halvt humoristiska saker i sin jakt på nyheter. En sådan sak är Transportstyrelsens lista över spärrade bokstavskombinationer.

Foto: David Alin och Pixabay

När jag var liten samlade jag på registreringsnummer i en liten anteckningsbok. Fråga mig inte varför, för jag kan faktiskt inte komma på en enda rimlig anledning till att göra det.

Vad var syftet?
Hade jag roligt?
Finns samlingen ens kvar i mina gömmor?

Jag har inget svar på någon av ovanstående frågor. Men jag kom att tänka på den perioden i mitt liv när jag ramlade in på listan över spärrade bokstavskombinationer hos Transportstyrelsen.

Just nu är 97 kombinationer spärrade att använda. Detta enligt listan som uppdaterades senast 28 januari i år. Jag kan förstå de kombinationer som anspelar på det manliga könsorganet, det som sägs vara världens äldsta yrke och politiska förkortningar på organisationer.

För all del också MAO, GAY, med flera. Jag köper också rakt av ETT, TVÅ, TRE och så vidare då det kan bli förvirrande när dessa ska läsas upp före registreringsskyltarnas siffror.

Registreringsskyltar har alltid gett upphov till lite humor om man som bilägare haft turen/oturen att förvärva en bil med en kombination som går att uttala. Jag har exempel på OAS, ELD med flera.

Det var därför jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att en hel del helt oförargliga kombinationer var spärrade.

ARG
DUM
KUF
OND
TYP

Min första tanke var: ”Herrejösses, är vi som befolkning så fruktansvärt curlade nu av staten att de till och med i förebyggande syfte ser till att vi inte ska behöva må dåligt över vårt vrålåks registreringsskylt”.

Jag vände mig därför till Transportstyrelsen för att ställa lite frågor. Just frågan om varför oskyldiga kombinationer är spärrade fick jag inget svar på.

Eva Isaksen är utredare på Transportstyrelsen och hon berättar att listan var aktuell på 00-talet innan de nya kombinationerna kom. Men hon berättar också att man ska se över listan denna krönika handlar om.
– Det finns planer på att vi ska sätta oss ner och titta på dem. Vi har inte samma förhållningssätt vad gäller våra nya skyltbeteckningar, att vi har en lista som denna vad gäller dem. Jag kan tänka mig att flera av de som du nämner kommer att tillåtas i framtiden.

Hon tipsar också om vad man kan göra som bilägare om man köper en bil med en bokstavskombination man inte är helt nöjd med.
– Vad gäller om man fått en beteckning som man inte är nöjd med och som kan tolkas till något olämpligt så har man möjlighet att ansöka om registreringsnummerbyte hos Transportstyrelsen. Vi utreder då skylten och om vi finner att den är olämplig så kommer vi att byta ut den mot en annan lämpligare.

Taggar

Dela