Nyheter

Skoglund: Här har IFK-fansen fel – gör om och gör rätt

Nyheter En fotbollsklubb kan identifiera sig på så många andra sätt än vad som sker på planen. Man kan exempelvis göra det genom en sprudlande ungdomsverksamhet, läktarkultur eller varför inte en hejdundrande introlåt? Det sistnämnda har IFK Värnamo – men man använder sig inte av den.

IFK Värnamo lät i våras sina supportrar rösta fram den låt som ska spelas på Finnvedsvallen när lagen marscherar in för allsvenska möten. Att man involverar sina anhängare är något som jag verkligen applåderar. Ibland känns det som klubbar runtom glömmer bort vilka det egentligen är som ÄR klubben. Nämligen fansen.

Vem minns inte med fasa Frölundas klavertramp tidigare i år med den nya loggan?

Så all heder till den eller de i IFK som bestämde att alla skulle få vara med och tycka till.

Men ändå känner jag att detta inte blev rätt.

De låtar som fanns att välja mellan var följande:

Vår Lilla Stad – Eldkvarn

Vita & Blå – Mattias Strömberg

Colonel Bogey (vissellåten)

Colonel Bogey vann och det är den som IFK Värnamo numera traskar in till.

Men snälla? Varför?

Colonel Bogey är en melodi som är känd över hela världen och kommer aldrig, aldrig, jag säger aldrig, någonsin förknippas med IFK Värnamo.

För det är ju lite det en inmarschlåt handlar om: En identitet för klubben. Låten ”You’ll Never Walk Alone” har blivit synonym med Liverpool och det finns säkert en och annan därute som tror att låten är specialskriven för klubben. Men så är icke fallet, den skrevs till en musikal under andra världskriget.

Kentas dänga ”Just idag är jag stark” skrevs av Aapo Sääsk och var absolut inte ämnad för att bli Hammarbys signaturmelodi.

För mig är en inmarschlåt ett uttryck för klubbens identitet. Inte bara klubbens, utan även supportrarnas. Stadens.

Colonel Bogey kommer aldrig bli den låten.

Eldkvarns ”Vår lilla stad” skulle definitivt passa och sätta en identitet kring IFK-matcherna. Det är absolut en låt jag ser att klubben skulle kunna göra till sin egen. Den passar Värnamo ypperligt.

Dock lägger jag den åt sidan. För den inmarschlåt jag tycker IFK Värnamo ska använda sig av är Mattias Strömbergs ”Vita & Blå”.

Här snackar vi identitet och en låt alla kan samlas omkring. Låten inleds med frasen ”Vita & blå…” och det är som klippt och skuret för klubbens hängivna ståplatssektion att ta ton till med de blåvita halsdukarna uppe i luften.

När sedan refrängen kommer så blir det en ren kärlekshyllning till klubben och det kommer garanterat gå hem när några hundra stämmor klämmer in i den.

Att det dessutom är en före detta spelare som gjort skapelsen gör ju inte direkt identitetsskapandet sämre.

Som sagt: Jag applåderar att man lyssnar på fansen. Men inte i det här fallet. Jag var inne och kollade röstsiffrorna och av 1 162 röstande skiljde det bara 26 ynka röster mellan ”Colonel Bogey” och ”Vita & Blå”. Med den magra differensen så undrar jag om ens någon skulle bli upprörd om IFK rev upp supportrarnas beslut och istället kör på Strömbergs kreation.

De fem bästa inmarschlåtarna enligt mig (Gåshudsvarning)

5. HV 71

HV 71 tas emot av publiken i Kinnarps Arena till Cruts 80-talsdänga. Den som alltid månghövdade publiken är alltid med på noterna och brukar ta över sången själva. Skapar ett magiskt tryck i arenan och höjer pulsen rejält inför det att pucken ska släppas.

4. Malmö FF

Malmö FF:s hymn skrevs 2004 av Johan Holmström och Robin Svensson. Hymnen spelas som inmarsch innan varje hemmamatch och det lyser av lidelse och passion över sången. En av de absolut mäktigaste läktarsångerna i Sverige i alla kategorier.

3. IFK Göteborg

Det är någonting visst med låtar från Göteborg. Snart skiner Poseidon skrevs av Joel Alme och har använts av IFK Göteborg som inmarschlåt sedan 2009. Man förstår varför då den skapar en riktigt härlig känsla när den framförs av publiken.

2. AIK

AIK:s signaturmelodi är skriven av Roger Whittaker och Ronald Webster med svensk text av Per Krook, Leonardo Rubio och Roger Nilsson. Ger gåshud när den framförs av publiken inför matcher på Friends Arena eller Hovet.

1. Hammarby IF

Inmarschs-låtarnas inmarschs-låt. Kom ut 1979 och sången och framförandet är gjort av den store Hammarby-supportern Kenta Gustafsson. Texten är skriven av Aapo Sääsk. Det är få saker i livet som slår stämningen när Bajen Fans stämmer upp i högljudd sång varje gång deras favoritlag ska in på plan.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Skoglund: Här har IFK-fansen fel – gör om och gör rätt

Hur kan du inte ha med sjung för gamla Djurgården?
Din lista är usel och det gör att du sannolikt har fel om dessa låtar också. Låt fansen bestämma.

Sanna IFK:are gnäller inte och klagar inte. Det är fotboll som gäller inmarschlåten är hjärtat hos en sann IFK:are vad du än säger. Alla kan inte sjunga men vissla kan vi. Fotboll spelas på planen 2 x 45 minuter och inte på vad ni bland publiken tänker eller kan.
Om alla Värnamobor gick på matcherna så skulle vårt fina supportergäng få en fin visselkör att stödja laget

För mig får gärna Kikki Danielsson, Lars Winnerbäck eller AC/DC spelas bara spelarna tänder till och blir lite ”aggressiva” inför avsparken.

Colonels bogey är en perfekt inmarschlåt som jag förknippar till 100 procent med IFK. Jag reser mig upp och jag klappar händerna och IFK marscherar in till vissellåten. Kan inte bli bättre. Strömbergs låt är bra men om den skall konkurrera måste man ha texten på storbildsskärmar så att alla kan sjunga med. Tycker att Colonels bogey är en del av IFK:s identitet!

Håller med Peter att det hade varit bättre med vita och blå, än visselmelodin till filmen ”Bron över floden Kwai”.

Håller helt klart med, om några år har vita och blå satt sig hos alla Smålänningar och kommer att ge hönsaskinn när de vita travar in.
Går som sagt hetta upp den lite.

Håller fullständigt med dig, Dock bör låten få mer tempo, bli mer taktfast. Jag är övertygad om att Mattias hjälper till.

Försök nu inte att göra en Donald Trump acceptera-resultat i omröstningen

Kommentarsfunktionen är stängd