Nyheter

Skoglund: ”Det är mord på Sveavägen” – men vem sköt?

Nyheter Den 28 februari 1986 klockan 23.21. Ett historiskt klockslag som på många sätt präglat våra liv. Det var då Olof Palme sköts till döds en iskall vinterkväll och Sverige skulle aldrig mer bli sig likt.

Löpsedel från dagen efter mordet och minnesplattan som är placerad på mordplatsen. Foto: Henrik Skoglund och David Alin

Idag är det exakt 37 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata mitt i centrala Stockholm. Jag hade nyss fyllt åtta år och min värld upptogs mest av att bygga på min gigantiska legostad som jag hade i mitt pojkrum.

Det var just det jag höll på med tidigt på morgonen den 1 mars 1986. Så här 37 år senare minns jag inte exakt vilken tid det ringde på dörren, men jag antar att det var rätt tidigt då jag misstänker att jag klev upp i svinottan för att fortsätta mitt projekt. ’

Jag hörde att ytterdörren öppnades och kände igen en röst som tillhörde en bekant till familjen. Ord som ”skjuten”, ”ryggen” och ”död” sipprade in genom min stängda sovrumsdörr och det var såklart att nyfikenheten väcktes på vad som i hela friden stod på.

Jag traskade ut till den chockade och lamslagna församlingen och kastade ett getöga på morgontidningen där det i stora svarta bokstäver stod ”Palme skjuten”. I min åttaåriga hjärna fick jag inte ihop det med det som mumlats utifrån hallen några minuter tidigare. Jag trodde helt enkelt att ”skjuten” var någon slags politisk term av något slag. Lite hade man ju ändå snappat upp på nyheterna.

Vy från motsatt sida gata. Foto: Henrik Skoglund

Men jag fick snart förklarat för mig att han de facto blivit skjuten på riktigt. Mördad. Jag märker det själv på mina barn, att folk de ser på tv glorifieras just av den anledningen att de är på tv. Så är det för alla barn och så även för mig. Palme hade man sett på tv hundra gånger och självklart var den här händelsen ”stor”. Speciellt i kontexten av att min gocart-träning den lördagen blev inställd på grund av mordet. Ledarna var helt enkelt för chockade för att kunna hålla i någon träning.

Hela Sverige försattes i chock och på ett sätt tror jag att vi som var med då lever kvar i den till viss del. Mordet är ju ännu fortfarande inte löst, även om åklagaren menar att det är Stig Engström som gjort det.

Jag är inte helt övertygad om att det är ”Stickan”. Jag är mer inne på att det är en konspiration av något slag från någon slags säkerhetstjänst, utländsk eller svensk låter jag vara osagt.

Helt klart är i alla fall att mordet gäckat oss mysteriemissbrukare i hela 37 år nu och med tanke på att utredningen är nerlagd på grund av att den ende som just nu misstänks för mordet är avliden sedan länge, så är frågan om vi någonsin kommer få svar.

Suddig och mörk bild från gränden där mördaren sprang efter skotten. Foto: Henrik Skoglund

Mordet har fascinerat mig in hela mitt liv och varje gång jag är i Stockholm så försöker jag besöka mordplatsen för att ”känna in” den. Jag gillar att besöka historiska och mytomspunna platser och det kan man ju verkligen säga att denna platsen är. Det går alltid en rysning genom kroppen när jag slänger en blick upp mot gränden och trapporna där mördaren försvann.

Christer Pettersson, konspiration, Stig Engström… Det finns även teorier om att Palme fejkade sin egen död och flyttade utomlands.

Vad tror du? Vem mördade Olof Palme?

Taggar

Dela


Läs mer

Carina Ödebrink om Palmeutredningen
Brunos krönika: I skuggan av Palmemordet