Nyheter

Skogefors (L): Vi måste fånga upp barn och ungdomar innan kriminella gör det

Nyheter I artikelserien "Allvarligt talat" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i flera heta nationella och lokala frågor. I dag möter vi Marie Skogefors (L).

Marie Skogefors (L). Bild: Pressbild

Vad tycker du om Sveriges ansökan att bli medlem i Nato?

JA till Nato. Liberalerna har sedan 1999 förespråkat ett svenskt Nato-medlemskap. Med tanke på de ökade spänningarna runt Östersjön och i hela världen är ett nära samarbete med andra länder av yttersta vikt. Där vi tillsammans är starka och arbetar för demokratin, säkerhet samt för fred.

Vad tycker du om koranbränningarna? Vad ser du för lösningar på problemet?

Liberalerna värnar om yttrandefriheten och det ska vara tillåtet att uttrycka provokativa åsikter, dock är jag positiv till att regeringen ser över ordningslagen för att de även kunna ta hänsyn till Sveriges och medborgarnas säkerhet i bedömningen.

Vad tycker du om gängkriminaliteten? Hur ska vi bekämpa den?

Gängkriminaliteten är ett akut samhällsproblem som kräver både omedelbara och långsiktiga lösningar. En långsiktig lösning som vi behöver jobba mycket med är tidigt samordnade insatser, ett samarbete där förskola, skola, hälso- och sjukvård, elevhälsa och socialtjänst jobbar tillsammans. Ett viktigt arbete som pågår i Värnamo kommun där mer resurser kommer att behövas. Att barn och ungdomar får rätt hjälp och stöd utifrån sina egna förutsättningar att klara av skolan ger dem en bättre chans att nå sina mål i livet. Samhället måste fånga upp barn och ungdomar innan kriminell verksamhet gör det.

– Regeringen har ett pågående arbete mot gängkriminaliteten som högre straff och ökade befogenheter till avlyssning och punktmarkering av gängkriminella.

Vad tycker du om förslaget om anmälningsplikt för offentliganställda?

Jag tycker att det är en mycket komplex fråga, där det finns stora utmaningar gällande anmälningsplikt inom sjukvård och skola. En utredning pågår, vilket är positivt. Det finns många papperslösa som far illa och utnyttjas, att dessa uppmärksammas genom åtgärder kan skapa en trygghet.

Behövs en ny viadukt i Värnamo? Varför/varför inte?

– Ny viadukt eller någon annan lösning behövs för att skapa en god infrastruktur. 

Hur ser du på möjligheten att höja den kommunala skatten framöver? Varför/varför inte?

– En kommunal skattehöjning drabbar alla, framför allt de som har det svårast så nej till en skattehöjning. Vi ska jobba för att öka vårt skatteunderlag i stället.

Taggar

Dela