Nyheter

Skickade hem patient utan att informera anhöriga

Nyheter Den 3 januari skickades en patient hem från Värnamo sjukhus utan att anhöriga hade informerats. Nu har händelsen anmälts till IVO.

Den 3 januari utskrevs en patient från Värnamo sjukhus utan att anhöriga hade informerats. Nu har händelsen anmälts till IVO. Arkivbild

På grund av ett fall i hemmet blev en man inskriven på den ortopediska vårdenheten på Värnamo sjukhus. Mannen var förhållandevis pigg och beräknades att skickas hem med trygg hemgång den 3 januari. Två dagar innan hemfärd, den 1 januari, var patienten i så dåligt skick så ansvarig sjuksköterska bedömde att patienten inte kunde skickas hem, vilket sjuksköterskan enligt uppgift hade noterats i patientens journal innan sjuksköterskan gick på ledighet samma eftermiddag. När anhöriga besökte patienten den 2 januari antog de anhöriga att beslutet om utebliven hemgång den 3 januari gällde. 

”Ingen ansvarig sjuksköterska pratade med oss om att de skulle skicka hem /…/  fast vi var och besökte /…/ söndagen den 2 januari (beslutet fattades enligt protokoll under tiden vi var på besök). Klockan 09.45 den 3 januari står /…/ utanför dörren till sitt hemmet. Som tur var /…/  hemma. Hemtjänsten kom och de hade heller inte fått någon info. Jag var på plats lite senare och ser då att /…/ har sin morgonmedicin kvar i dosetten. Jag ringer och kollar med ansvarig sköterska på ortopeden. Hon hade gett /…/ från sin vagn och ”glömt” ta bort ur dosetten. Vad hade hänt om /…/ fått dosen i tron att han glömt den? Allvarligt!! /…/Det var samma sjuksköterska som hade skrivit utskrivningen”, skriver anhöriga i den klagomålsanmälan som de har skickat över till IVO, inspektionen för vård och omsorg. 

Taggar