Nyheter

Skärin (MP): ”Det blev stolpe ut”

Nyheter Miljöpartiet snubblade på målsnöret och fick 1,9 procent till kommunfullmäktige i Värnamo. Partiet får nu inga mandat, enligt det preliminära valresultatet. Men skulle 35-40 röster komma MP tillhanda på onsdag trillar de över tvåprocentspärren och får behålla sitt mandat i fullmäktige

Jörgen Skärin har varit MP:s mandat i kommunfullmäktige

Ett mandat har Miljöpartiet i Värnamo haft i kommunfullmäktige. Just nu, när preliminära valresultatet presenterats, ser det ut som att det blir bra resultat på riks och sämre kommunalt. Jörgen Skärin (MP) berättar om valnatten och riks:

– Det kändes positivt på riks, vi var uträknade under en lång tid. Även den valundersökningen man gjorde var vi till och med lite överpositiva, Sedan blev det fem procent och det känns tryggt inför framtiden och viktiga val som vi kommer att göra för klimatet och för vår omställning. Vi visar vägen in till framtiden och hoppet hur vi kan lyckas att kommande generation att få en dräglig miljö, berättar Jörgen Skärin (MP) när han kommer hem från fisketuren under måndagseftermiddagen. 

På region gäller treprocentspärr och det ser ut, just nu, att hamna på 2,9 procent, så inga mandat i regionpolitiken för Miljöpartiet. 

Hur kommer framtiden för Miljöpartiet att se ut i Värnamo kommun?

– Vi har 1,9 procent nu och spärren in till fullmäktige är 2 procent. Synd att vi inte kommer att vara representerade i varken fullmäktige varken i Värnamo, Gislaved, Gnosjö eller Vaggeryd som då inte kommer att ha ett miljöparti på lokal nivå. Det är synd att de gröna frågorna penetrerar ner till gräsrötterna och de som är medborgare i landsdelarna. Det finns krafter som negligerar omställningen utan man tar lätt på det och någon annan ska göra jobbet. Den mentaliteten har vi fått verifierad i valet att miljön, den skjuter vi på framtiden och till kommande generation. Helt enkelt skjuter man problemen framför sig. Man bryter ned miljöpolitik i energipolitik. Man ser den kortsiktiga lösningen. När man gör en omställning kan man säga som att man tar häcken ur vagnen och gå in i träningslokalen. Det svider lite i början. Fast man kommer ut med ett bättre resultat i slutändan. 

– I Värnamo kör vi vidare. Det blev stolpe ut nu. Det som drabbar oss är att vi inte är i det offentliga rummet, ej kan lämna motioner och det blir svårt att lämna förslag, interpellation, övriga frågor och att kunna påverka. Det är en stor nackdel när man inte sitter i kommunfullmäktige. Man får agera utifrån att skapa opinion i andra forum. 

– Det är så att rikspolitiken får dra ett större lass helt enkelt. Eftersom gröna rörelser i världen kan få 23 procent i andra länder så vi får hoppas att folk nyktrar till och se att klimathotet är större än elräkningen. Vi hoppas att vi kommer tillbaka. Rikspolitik smittar av sig till lokalpolitikern. Väljarna i kommunen har valt och tydligen tycker man att man inte behöver miljöparti i vår fullmäktige. De kanske tycker andra har gröna värden. Då får man acceptera fast vi tycker det är synd. Vi knyter näven i fickan och vi ska vara tillbaka starkare vid nästa val om fyra år. 

– Om det kommer till 35-40 röster räcker det för att vi ska få över 2 procent och en mandat i kommunen. Alliansen har 26 nu och får då 25 och då blir vårt mandat ganska viktigt, då kan de svälja ett miljöparti och vi kan göra ett valtekniskt samarbete med alliansen. Vi kan också sätta oss i opposition med Socialdemokraterna och då kan vi helt enkelt vågmästare för då har inte alliansen egen majoritet, hälsar Jörgen Skärin. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Skärin (MP): ”Det blev stolpe ut”

Alltid något, men de gör tyvärr än större skada på riksplanet. Det var där de skulle ryka ut.

Väl talat Jörgen, tråkigt med motgångar med det vänder. Klimatkrisen kommer tyvärr att drabba alla tids nog, synd att det ska behöva dröja tills dess innan vi får ett uppvaknande bland övriga. Kämpa!

Hade vi fortsatt att satsa på den bästa kombinationen av elproduktion – vatten/kärnkraft så hade vi varit i en utmärkt position. Men tyvärr har MP med flera sett till att sabotera världens bästa elsystem.

Kommentarsfunktionen är stängd