Nyheter

Sju av tio lärare är behöriga i Värnamo

Nyheter Lärarbehörigheten i Värnamo kommun ligger kvar på 72 procent, vilket är över genomsnittet för hela landet. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet i dag presenterar.

Arkivbild från skola

I oktober 2021 hade motsvarande 72 procent av lärarna1 i grundskolan i Värnamo kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. I hela riket är Värnamo rankad som nummer 105 av landets 290 kommuner.

– Läget är allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 275 heltidstjänsterna i grundskolan i Värnamo kommun (motsvarande 338 lärare) var det 199 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Andelen behöriga lärare i Värnamo är ungefär densamma som under förra läsåret. Värnamo följde därmed utvecklingen i riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket är ungefär samma nivå som året innan.

– Det är beklämmande att behörigheten ligger kvar på den här nivån nationellt. Kraftfulla åtgärder måste till. Inte minst handlar det om att göra läraryrket mer attraktivt och hållbart och det sker genom konkurrenskraftiga löner och minskad arbetsbelastning, säger Johanna Jaara Åstrand och tillägger:

– Att elevers tillgång till behöriga lärare varierar så kraftigt över landet är ett stort misslyckande. Staten måste ta ansvaret för lärarförsörjningen och en likvärdig skola.

Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt fem av 13 kommuner i länet. Mest anmärkningsvärda försämringar ser vi i Vaggeryd.

Källa: Pressmeddelande från Lärarförbundet

Taggar

Dela