Nyheter

Sista kommunfullmäktige innan valet

Nyheter Uppdaterad 180831 kl 10.42 För de folkvalda i kommunfullmäktige blir kvällen kommunfullmäktigemöte något av "sista natten med gänget"

Kommunstyrelsens ordfröandeHans-Göran Johansson (C)  [1/7]

(S) gör sista förberdelserna innan mötet börjar.  [2/7]

Presidiet  [3/7]

Sista fullmäktigemötet innan valet.  [4/7]

På valdagen avgörs det vilka som får sitta kvar.  [5/7]

Förbereder mötet.  [6/7]

Boo Karlsson (SD) med sin elefant.  [7/7]

Detta trots att det nuvarande fullmäktige sitter kvar till december.  Sedan återstår att se vilka av politikerna som får sitta kvar med förnyat förtroende från väljarna.
Svante Olson (V) inledde sedan med en interpellation, där han ifrågasatte hur kommunen kan minska antalet heltidsanställda, när kommunen lovat öka andelen heltidsanställda.  Arnold Carlzons svar var att alla anställda inom omsorgen fått förfrågan om hur mycket de vill jobba och att kommunens ambition om att öka antalet heltidstjänster finns kvar.  Detta trots det stora ekonomiska underskottet som omsorgsnämnden dras med.

Anne Karlsson (SD) ställde sig i en interpellation frågande till varför nattarbetare erbjuds svarta jackor med huvor.  – Det sänder fel signaler, sa Karlsson.  Hon efterlyste också att nattarbetare ska utrustas med överfallslarm och gps-trackers.  – Man har gjort en korkad upphandling med jackorna, sa Karlsson.  Hon frågade sedan om inte ensamarbetande nattarbetare ska ha överfallslarm.  Arnold Carlzons menade att alla har mobiler och att det är snabbaste sättet att larma.

Azra Muranovic hade sedan en fråga till kommunstyrelsens ordförande, Hans-Göran Johansson C).  – Det finns åtskilliga vägar i kommunen som behöver förbättras.  – Vad blir Värnamo kommuns roll för att öka trafiksäkerheten?, frågan Azra bland annat.  Johansson redogjorde sedan för flera åtgärder som kommunen gjort. Bland annat betalat ut 596 000 till underhåll av både statliga och enskilda vägar.  Jörgen Skärin (MP) hade sedan en fråga om kommunens vattenförsörjning.  – Hur står det till med vattnet i Värnamo kommun och finns det planer på nya vattentäkter i kommunen.

Nej, var Gottlieb Granbergs (M) enkla svar. Han poängterade dock att det pågår utredningar om reservtäkter.  Granberg fick också en fråga om kommunen har möjlighet att arrangera ”fruktstund” för boskapen, genom att organisera insamling av frukt till djuren.  Men det är inte aktuellt att kommunen ska organisera detta, svarade Granberg.  Granberg lovade dock att ta med frågan .

Som punkt fyra och fem behandlades medborgarförslag.  Först ett förslag om gratis elbussar till ungdomar och punkt nummer fem handlade om ett liknande förslag – gratis skolbussar.  Förslaget om gratis elbuss till ungdomar avslogs, med tillägget att frågan skulle skickas vidare till Länstrafiken.  MP ville dock stödja förslaget genom att yrka bifall till medborgarförslaget. (S) och V ansåg att frågan i stället skulle anses vara besvarad.  Håkan Andersson (L) poängterade att hans parti går till val på att ungdomar och pensionärer ska resa gratis i lokaltrafiken.  – Men det gäller efter valet, förtydligade Andersson.

Sedan svängde debatten, (S) och (V) samt (C) fick med sig (KD) och medborgarförslaget ansågs besvarat. Men resultatet blir i och med detta ungefär det samma som ett avslag.  Förslaget om gratis skolbussar avslogs sedan. Svante Olsson (V) yrkade dock att medborgarförslaget skulle anses besvarad. Han reserverade sig också mot beslutet.  Sedan presenterades Stiftelsen Åminne  Bruk årsredovisning 2017 KS.

Smålands Konstarkiv årsredovisning 2017 presenterades och fastställdes.  Fullmäktige uttryckte sig positiv till Länsgemensamt regionalt Vård – och omsorgscollege.  – Det är en oerhörd viktig utbildning, konstaterade Ulla Gradeen, (S).  – Vi hoppas att utbildningen ska komma i gång snart, fortsatte hon.  Sedan avsattes 1,3 miljoner kronor till utbyggnad av Gröndalsskolan (S) motion om Spontanidrottsplats är bra för folkhälsan och attraktiviteten avslogs sedan. Gottlieb Granberg motiverade avslaget med att kommunen redan har detta uppdrag. Medborgarförslag – Spontanidrottsplats Västhorja  grönområde behandlades sedan. Där ansågs medborgarförslaget besvarat.

Samma resultat blev det för medborgarförslaget Medborgarförslag  – Använd kommunens pengar  smart!. Medborgarförslag  – Låt skateparken bli en  skridskorink på vintern mötte samma resultat., liksom Medborgarförslag  – Cykelväg från Värnamo till  Lindstad och Golfbanan. Att medborgarförslagen anses besvarade innebär i praktiken att förslagen är noterade men lämnas utan vidare åtgärder. Sittbänkar vid elljusspåret blev däremot ett medborgarförslag som bifölls. Även Medborgarförslag  – Samla in och återvinn skyltarna i  skogarna kring Bor bifölls av kommunfullmäktige.

Medborgarförslag om Medborgarförslag – hundrastgård i norra delen av  staden avslogs. Belysning av upplysning av Åbron ansågs besvarad. Motionen Motion  – Modernt boende för äldre och / eller  funktionshindrade skapade en viss debatt. (S) och (V) yrkade bifall. Arnold Carlzon poängterade att det kommer öppnas boende för dementa på Linneberg. – Vi har 350 särskilt boendeplaster i kommunen, sa Hans-Göran Johansson (C). – Kommunen har en bra tillgång redan i dag. – Finnvedsbostäder tittar redan  på detta tillsammans med Tekniska nämnden, sa Johansson.

Kommunstyrelsen förslag om avslag till motionen vann sedan efter votering. Köpeavtal för del av fastigheten Läkaren 1 och  Markanvisningsavtal för fastigheten Ödlan 1 föredrogs sedan och godkändes utan debatt. Förslag om ändrad beredskap vid Räddningstjänsten i Bredaryd godkändes sedan. Beslutet innebär att bemanningen kommer att reduceras.

Detta betyder enligt Bo Svedberg (S) att man kommer att vara en man kort, men att man kommer att få ta hjälp av räddningstjänsten i Reftele. Det framkom också att fem nya personer har anmält sitt intresse att bli deltidsbrandmän i Bredaryd. Efter att diverse fyllnadsval gjorts presenterades en motion från Socialdemokraterna. En kulturbuss, som likt bokbussen ska åka runt i hela kommunen. Dessutom presenterade samma parti en motion om en folkbildningskampanj för renare vatten. Båda motionen skickades vidare för beredning av kommunstyrelsen.

Rättelse: nuvarande kommunfullmäktige har sitt sista sammanträde i september. Det nya kommunfullmäktige, som väljs 9 sept, kommer att sammanträda för första gången redan i oktober.
Det är nämnder och styrelser som jobbar året ut. Nya tillträder 1 januari.

Taggar

Dela


1 reaktion på Sista kommunfullmäktige innan valet

Kommentarsfunktionen är stängd