Nyheter

Sibonjic (C): EU står inför stora utmaningar

Nyheter I vår nya artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Haris Sibonjic (C).

Haris Sibonjic (C). Bild: David Alin

Europa

Vilken fråga tycker du är den viktigaste i EU-valet?

– EU står inför stora utmaningar som hotar vår demokrati. Centerpartiet slogan ”Håll gränser” beskriver fantastiskt bra de utmaningarna. Gränser som förskjuts, röda linjer som överskrids och normer som bryts. EU hotas utifrån av länder som Ryssland, Kina och Iran. EU behöver stärka sin egen försvarsförmåga oberoende av USA. Vår demokrati hotas också inifrån av populister från höger och vänster, genom politik som förnekar klimatförändringar, förminskar homofobi, inskränker aborträtt och normaliserar främlingsfientlighet.

 

Nationellt

Vilka energikällor har Sverige om tio år?

– Centerpartiet vill se en ny energiuppgörelse över partigränserna – som minskar utsläppen, bygger ut det förnybara och stärker hela elsystemet. Centerpartiet har länge varit en drivande kraft för en långsiktig och ambitiös energi- och klimatpolitik och med vår färdplan kan vi se en ökad produktion av klimatsmart energi som kommer från vind, vatten och sol. Man vill också gärna se att kärnkraftsreaktorer utnyttjas fult ut genom effekthöjande åtgärder. Man vill också se utbyggnad av anläggningar som använder biokraft. Detta genom en bättre skattepolitik.

 

Kommunen

Medborgarförvaltningen ser positivt på en satsning på motorgård för ungdomar i Värnamo kommun. Vad tycker du om ett sådant förslag?

– Det känns alltid rätt och bra att satsa på ungdomar. Flera andra kommuner i landet har redan satsat på en motorgård för bilburna ungdomar. Bra att kolla hur det fungerar runt om i landet och gör något riktigt bra utifrån nuvarande ekonomiska förutsättningar.

Taggar

Dela