Nyheter

Seriösa arbetsgivare har kollektivavtal för att trygga sina anställda

Nyheter "Så här talar en arbetsgivare som inte har kollektivavtal och därmed inte tycker att de anställda ska ha trygghet i sina anställningar". Läs Socialdemokraternas debattartikel nedan.

Läser med vrede och sorg artikeln i en annan tidning om ägaren till Rosegarden-koncernens inställning till sina anställda. Han säger att Migrationsverket stoppar anställning av utländska kockar. Han beklagar också att det inte utbildas asiatiska kockar i Sverige, dessutom påstår han att det finns knappt några kockar att tillgå då de hellre går på A-kassa än att jobba. Han anser att det är alldeles för lätt att få A-kassa.

Finns inget som förbjuder internutbildning av sina anställda till kockar. Så här talar en arbetsgivare som inte har kollektivavtal och därmed inte tycker att de anställda ska ha trygghet i sina anställningar. De anställda har därför ingen garanterad trygghet om de blir sjuka eller skadas av sitt arbete. Det finns heller inte någon garanti för att det görs inbetalningar till pensionssystemet. Detta garanteras bara om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Följer man arbetstidslagen till exempel? 

Med en sådan inställning till arbetstagarna borde man avstå de statliga medel som koncernen tilldelats på 14 423 234 kronor.

Styrelsen för Värnamo Socialdemokratiska Arbetarekommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Seriösa arbetsgivare har kollektivavtal för att trygga sina anställda

Räcker det med ord? Om vi vill ha en seriös restaurangbransch får vi som kunder se till att vi väljer de matställen som har kollektivavtal och en positiv människosyn.

Motbjudande att vägra ha kollektivavtal för sina anställda och sedan ta emot statligt stöd.
Det är nedvärderande mot sina anställda och visar arrogans mot företagets skattebetalande kunder.

Ska det vara krav att skriva kollektivavtal för att få statligt stöd? Konstigt resonemang tycker jag. Vi har i Sverige en grundlagsskyddad rättighet att organisera oss, eller välja att inte göra det. Tänk om tänk rätt.

Det som Rosegardenägaren egentligen menar är att folk föredrar att gå på A-kassan i stället för att jobba med slavliknande villkor. Förståeligt. Jag hade inte heller velat det.

Instämmer helt! Den svenska modellen med kollektivavtal måste försvaras! Därför är det viktigt att Centerns inflytande upphör i den socialdemokratiska regeringen! Annars är det stor risk att kollektivavtalen avskaffas och marknadshyror införs! Ett annat hot mot kollektivavtalen är EU! Röster har höjts från EU om att ha lika villkor inom unionen. Hur skulle vi i Sverige påverkas av det?

Kommentarsfunktionen är stängd