Nyheter

Second-hand butik öppnar på nytt

Nyheter Efter åtta månader öppnas dörrarna åter på EFI:s second hand-butik på Jönköpingsvägen i Värnamo. 

Det är med stor förväntan som Rolf Gustafsson i dag åter välkomnar besökare till second hand-butiken.  [1/3]

Sedan i mitten på oktober har second hand-butiken på Jönköpingsvägen varit stängd. Tiden har Rolf Gustafsson och personalen använt till att renovera butiken.  [2/3]

De har fått butiksinredningar från flera Värnamobutiker.  [3/3]

– Det känns fantastiskt roligt att få öppna igen. Vi har väntat på det här länge. Vi tänkte öppna tidigare, men kände att alla ska vara vaccinerade innan. I stort sett alla i personalen är över 70 och vaccinerade, jag är nästan yngst med mina 73 år, skrattar Rolf Gustafsson. 

Sedan i mitten på oktober har second hand-butiken på Jönköpingsvägen varit stängd. Tiden har Rolf Gustafsson och personalen använt till att renovera och trygghetsanpassa butiken. De har fått butiksinredning från flera Värnamobutiker och har i skrivande stund en ansökan hos samhällsbyggnadsförvaltningen om att få installera en hiss mellan alla våningsplan.

– För oss underlättar det otroligt mycket att vi har en byggmästare, duktiga snickare, elektriker och tolkar inom organisationen plus alla fina kontakter som hjälper oss och ställer upp när det behövs, säger Rolf Gustafsson. 

Även när butiken har varit stängd har fokuset legat på en pandemissanpassad vardag för personalen.

– Varje butiksavdelning består av en grupp på fyra-fem personer. Genom att vi har spridit ut oss i huset har vi kunnat ha bra avstånd mellan varandra. I dag är vi så medvetna om det hela. 

Utöver butiken har fokus även legat på hjälpsändningar till Marghita, Rumänien. 

– Vi försöker hålla oss till en trailer var sjätte vecka till Rumänien. Vi har dels en second hand-butik där men vi hjälper även fattiga familjer och utsatta i staden där vi arbetar. När man kommer ner till Marghita fylls man av en oerhört fin känsla, när man ser att vårt arbete här hemma verkligen gör skillnad. Jag har gjort ner till Marghita sedan 2007 och det är fascinerande att få se skillnaden i hela stadsutvecklingen. 

Förutom hjälpinsatser har second hand-butiken även en snickeriverkstad i Lindstad. 

– Vi får allt av ett större träföretags överskottslager. Vi plockade ner deras tidigare kontorsbyggnad där och fick köpa byggnaden för knappt några pengar alls i gengäld. Av de olika blocken har vi bland annat byggt ett parhus för två romska par i Rumänien. 

Den andra veckan på oktober stängdes EFI tillfälligt. Det är med stor förväntan som Rolf Gustafsson i dag åter välkomnar besökare till second hand-butiken.

—Alla i personalen är uppspelta och har längtat efter det här. I veckan har vi mätt upp lokalerna och beräknat antal besökare och vi kommer även att ha insläpp, så att inte allt för många kommer in i butiken. Det viktigaste är att sunt förnuft får råda och det här ska bli jätteroligt.  

Taggar