Nyheter

SD starkast i Bredaryd

Nyheter 34,7 procent av röstberättigade som bor på landsbygden i Bredaryd röstade på Sverigedemokraterna på riksnivå och den största ökningen, sedan förra valet, blev valdistrikt Bredaryd tätort där SD ökade med 8,8 procent. 

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, står det klart att Sverigedemokraterna gör sitt bästa riksdagsval någonsin i Värnamo kommun, med 22,2 procent av rösterna.

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Sverigedemokraterna samlat totalt 4 668 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 22,2 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Sverigedemokraterna blev näst störst av riksdagspartierna i Värnamo, efter Socialdemokraterna (precis som i riket som helhet).

Det preliminära valresultatet innebär att Sverigedemokraterna ökat i Värnamo, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 går Sverigedemokraterna framåt med 3,8 procentenheter. Det är sjätte valet i rad som Sverigedemokraterna vinner väljare i riksdagsvalet i Värnamo.

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt bästa resultat i kommunen, sedan 1998, när Valmyndigheten började särredovisa deras valresultat.

Sverigedemokraterna starkaste valdistrikt i kommunen var Bredaryds landsbygd, där de fick 34,7 procent av rösterna. Bredaryds landsbygd var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Gryteryd-Södra Hestra i Gislaveds kommun (40,3 procent) och i hela riket Oderljunga i Perstorps kommun (53 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 19,3 procent av rösterna Sverigedemokraterna två mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 23,3 procent av rösterna i valkretsen, en ökning med 4 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Sverigedemokraterna tre mandat den här gången.

Sverigedemokraternas väljarstöd i Värnamo är det näst lägsta bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).
Sverigedemokraterna har just nu 20,6 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet i tolv av 13 kommuner i valkretsen ligger över riksresultatet, och under i övriga.

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


5 reaktioner på SD starkast i Bredaryd

Kommentarsfunktionen är stängd