Nyheter

Sätter färg på Värnamo

Nyheter En tillfälligt placerad bänk på Kyrktorget genomgick i dag en förvandling som inte bara lockar blickar, utan även symboliserar kommunens vision.

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) och oppsitionsrådet Anetté Myrvold påbörjar målningen av bänken.  [1/7]

Tobias Pettersson (M) började med lila, Mikael Karlsson (C) började med det gröna lagret och Anetté Myrvold (S) med det röda.  [2/7]

— Vår vision når vi genom samarbete och en klar gemensam målsättning om allas lika värde - en målsättning som blir ännu mer påtaglig genom symbolen av den färgstarka, målade bänken som står mitt ibland oss, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).  [3/7]

Den svarta bänken byter snabbt skepnad.  [4/7]

Tobias Pettersson (M), Mikael Karlsson (C) och Anetté Myrvold (S) släpper lös kreativiteten.  [5/7]

— Det är också av yttersta vikt att vi gemensamt står upp mot hat och intolerans säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S), som är i full färd med att måla bänkens baksida.  [6/7]

Tobias Pettersson (M), Mikael Karlsson (C) och Anetté Myrvold tar plats bakom den färdigmålade bänken.  [7/7]

Initiativet har tagits gemensamt av Tobias Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande, Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens första vice ordförande, och Anetté Myrvold (S), oppositionsråd. Tillsammans målade de bänken i regnbågens färger. Målet är inte bara att skapa en färgsprakande plats att sitta på, utan även att belysa kommunens vision: ”Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen. I en värld som ständigt genomgår förändringar och ökar i polarisering är det av avgörande betydelse att främja värden som öppenhet och tolerans.”

— Dessa värden är inte bara fundamentala för oss, utan de utgör även grundpelare för en mänsklig tillväxtkommun, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

Värnamo kommun ska vara en plats där människor trivs och utvecklas.

— Med färger och former som representerar olika kulturer och bakgrunder ska bänken påminna oss om att mångfald är en tillgång. Den ska påminna oss om att olikheter – oavsett kultur, religion, etnicitet, kön, sexuell läggning eller åsikter skapar en inkluderande gemenskap där varje individ ska känna sig välkommen och betydelsefull, säger Tobias.

– Genom den öppenhet och tolerans som denna målade bänk representerar, vill vi bryta fördomar och diskriminering. Tolerans är inte bara att acceptera olikheter; det handlar om att respektera dem, säger Tobias.

För att verkställa visionen om en mänsklig tillväxtkommun är det avgörande att öppenhet och tolerans genomsyrar hela kommunen.

— Skolans roll är att främja global medvetenhet och ömsesidig förståelse genom utbildning och dialog. Företagen bör främja mångfald på arbetsplatsen och skapa en miljö där olika perspektiv kan samverka för att stimulera innovation och framgång. Föreningslivet ska vara en plats där inkludering och acceptans råder för alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet och ålder, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C).

– Som kommun är det allas vårt ansvar att agera som förebilder och ledare i att främja inkludering och tolerans både för medborgare och medarbetare i alla våra verksamheter, säger Mikael.

— Det är också av yttersta vikt att vi gemensamt står upp mot hat och intolerans, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S).

– Genom att aktivt motverka diskriminering och i stället främja medmänsklighet och respekt kan vi skapa en mänsklig tillväxtkommun grundad på principerna om samhörighet och tolerans, säger Anetté.

En mänsklig tillväxtkommun är en investering i en ljus och mer inkluderande framtid för oss alla.

— Vår vision når vi genom samarbete och en klar gemensam målsättning om allas lika värde – en målsättning som blir ännu mer påtaglig genom symbolen av den färgstarka, målade bänken som står mitt ibland oss, säger Tobias Pettersson (M).

Som ett led i arbetet med visionen kommer kommunen ta ett krafttag mot föreningar som inte delar kommunens värderingar.

– Vi anser det oacceptabelt att vi varje år anslår pengar till föreningar och organisationer som inte står upp för människors lika värde och som inte delar den självklara uppfattningen om att mänskliga rättigheter också innefattar hbtq-personer. I detta fall är också yttrandefriheten en viktig princip, såklart. Vi kan inte tvinga människor att tycka på ett visst sätt men vi som kommun kan själva bestämma vad man ska finansiera och inte ska finansiera och det inskränker inte mot någons yttrandefrihet. Vi vet också att unga hbtq-personer ofta mår sämre och rör på sig i mindre utsträckning än jämnåriga heterosexuella och enligt Folkhälsoinstitutet drabbas unga hbtq-personer ofta av fetma beroende på stillasittande fritid och rökning. För att kunna må bra både fysiskt och psykiskt är idrott och rörelse en viktig komponent, så här vill vi också säkerställa att vi tillhandahåller trygga fritidsmiljöer som inkluderar medborgare och besökare i alla åldrar, säger Tobias Pettersson (M).

I samband med budgeten klubbades ett förslag om att arbeta för en hbtq-diplomering via Region Jönköpings län. I kommunens fall inleds arbetet med elevhälsan.

– Vi har valt ut elevhälsan som första gruppen, det är framför allt för att vi vet att väldigt många yngre hbtq-personer mår dåligt och det är en bra målgrupp att börja med. Regionen diplomerar många av sina verksamheter men erbjuder också den här möjligheten för kommuner kopplat till vård- och omsorgsinsatser, så det är också en av anledningarna till att vi valde den, säger Tobias Pettersson (M).

– Det är viktigt att vi börjar med elevhälsan för många av hbtq-personerna känner av det redan i tidig ålder och att man redan i tidig ålder kan få den här hjälpen och stöttningen via elevhälsan, säger Anetté Myrvold (S).

– Det handlar inte bara om att ställa rätt frågor och att med en diplomering sätta ett klistermärke på dörren, det handlar också om att utveckla sig själva, både som personal men sen också för att kunna marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare också. Genom att arbeta med inkludering och tolerans tror vi att vi kan nå nya målgrupper och få fler att arbeta inom kommunen, så det handlar både om medarbetaren och medborgaren, säger Tobias Pettersson (M).

Taggar

Dela


1 reaktion på Sätter färg på Värnamo

Värnamo kanske är moget nu för lite pride och dragshow på Värnamodagarna nu. Tala och på papper i policys gör inte så stor skillnad i den allmänna opinionen.
När fler städer lyfter frågor om hat och fördomar och gör något fysiskt i frågan. Jönköping Qom ut och Eksjö stadsfest.

Kommentarsfunktionen är stängd