Nyheter

Sätter färg på tillvaron

Nyheter Pelarsalen sätter färg på tillvaron. Fjädrar i återvunnet material har tagit Värnamo med storm. 

Pelarsalens fjädrar tar Värnamo med storm. Från vänster syns Annika Skogh, Sabine Karlsson, Indira Kusmic och Camilla Claesson.  [1/5]

I Pelarsalen står färg i fokus. De tillverkar påskfjädrar i olika tyger och färger.  [2/5]

Vissa tygbitar kan ändra färg under processens lopp, som den här blå med gul mitt.  [3/5]

Camilla Claesson och Indira Kusmic gillar att sätta färg på tillvaron.  [4/5]

Annika Skogh förbereder tygbitarna.  [5/5]

För Svenska kyrkans diakonala och sociala verksamhet Pelarsalen ligger kreativiteten i fokus. Sedan något år tillbaka har verksamheten använt återvunnet material till att göra påskfjädrar i olika tyger och färger.

– Först skär man ut tygbitarna i rätt storlek. Sedan syr man ihop två stycken tyglappar så att det blir en kanal. Därefter klipper du till formen och repar dem. Det sista du gör är att sätta i en ståltråd, berättar Camilla Claesson, handledare i Pelarsalen.

Tygfjädrarna har blivit en stor satsning för verksamheten. Från slutet av januari fram till skrivande stund har de under året sålt närmare 1 500 tygfjädrar. 

– Jag tror att det är miljötänket som ligger bakom framgången. Allt fler människor väljer bort fjädrar från fåglar och konstgjorda fjädrar. För oss handlar allt om att återvinna material och det här är en annan vinkel på hur en påskfjäder kan vara, säger Camilla Claesson.

För att skapa extra mycket uppmärksamhet kring fjädrarna, beslutade sig Pelarsalen för att sätta upp tygfjädrar på gångsträckan från Apladalen ut till Osudden och tillbaka. Uppmärksamheten lät inte vänta på sig.

– Vi har sålt som aldrig förr. Det är helt otroligt att så lite kan göra så mycket. Det finns knappt några fjädrar kvar borta i butiken, hälsar Camilla Claesson. 

Förutom tygfjädrar håller deltagarna även på att göra ulltussar och lunch-, frukt- och grönsakspåsar. 

– Snart påbörjar vi arbetet ute i prostgårdsträdgården. Vi har även gjort insektshotell och tänkte snart börja med nationaldags- och midsommarkreationer, avslutar Camilla Claesson.

Taggar

Dela