Nyheter

Satsar 27 miljoner på järnvägen

Nyheter Värnamo kommun avsätter 27,3 miljoner kronor i 2022 års bokslut på en järnvägssatsning.

Värnamo kommun avsätter 27,3 miljoner kronor i 2022 års bokslut på en järnvägssatsning. Arkivbild: David Alin

Det hela handlar om medfinansiering om upprustning av järnvägen Jönköping – Vaggeryd – Värnamo/Nässjö.

Inför Trafikverkets förslag till nationell plan träffade Region Jönköpings län och Trafikverket en överenskommelse om medfinansiering om denna järnväg med berörda kommuner och Region Jönköpings län. Regionen garanterade hela den regionala medfinansieringen om 200 miljoner kronor under förutsättning att investeringen fanns med i den nationella planen. Investeringen är med i den fastställda planen med finansiering för perioden 2024–2029.

Efter den överenskommelsen har parterna kommit överens om hur medfinansieringen ska fördelas. Region Jönköpings län bidrar med 100 miljoner, Jönköpings kommun med 49,7, Vaggeryds kommun med 23 och Värnamo kommun med 27,3 miljoner kronor.

 

Kommunfullmäktige i Värnamo kommun beslutade den 26 april 2019 att godkänna medfinansieringen. Enligt lagen om kommunal bokföring och redovisning kan kommunens bidrag avseende medfinansiering redovisas i balansräkningen eller redovisas som en kostnad i resultaträkningen. Vid redovisning i balansräkningen fördelas kostnaden i driftredovisningen med enhetliga belopp under högst 25 år. Alternativet är att redovisa hela medfinansieringskostnaden direkt, vilket kommunledningsförvaltningen föreslog. Det gjorde även kommunfullmäktige på sitt möte den 15 december.

Taggar

Dela