Nyheter

Saras krönika: Brödskivor och alkohol…

Nyheter Socialstyrelsen kom under veckan med nya gränsvärden för alkoholintag och det var nog fler än jag som läste texten igen, igen och igen…

Innan jag kunde själv kunde hålla pennan i min hand gjorde Socialstyrelsen den uppmärksammade reklamkampanjen gällande intag av sex till åtta skivor fullkornsbröd om dagen, då det hade stora fördelar både för folkhälsa och klimat. Den kampanjen som i dag har 47 år på nacken snackar vi fortfarande om och då tyckte en del att det var ”Sovjetfasoner” men likväl så ökade svenskarnas brödkonsumtion. 

Sedan dess har Socialstyrelsen säkert kommit med nya råd, som inte jag minns, förutom häromdagen. Jag läste texten om och om igen. Och igen. Menar de verkligen det som angivits? Det var dags för nya gränsvärden för riskbruk av alkohol. 

Som riskbruk anges fler än fyra ”standardglas” eller mer vid ett och samma tillfälle, både för män och kvinnor, en gång i månaden eller oftare. En gång i månaden eller oftare. Fyra standardglas. Jag läser igen. Socialstyrelsens definition av ett riskbruk och det anges också som intensivkonsumtion. Intensivkonsumtion med fyra glas öl vid samma tillfälle en gång i månaden. Intensivkonsumtion. Jag läser igen och igen. Ja, jag hade läst rätt. Dricker man mer ska det erbjudas stöd av vården. De nya alkoholråden gäller oavsett man eller kvinna, ung eller gammal.

Jag säger som gastronomen Edward Blom ”Larvigt”, min favorit-Marcus (Oscarsson) angav ”Hälsolarm: Över en miljon svenskar i riskzon” eller kritiker/redaktör på rikspress kultursida, Brodrej, som hade rådet: ”Gör detta test. Titta ner. Ser ni fötterna? Skål!”. På sociala medier, där vem som helst kan gömma sig bakom ett tangentbord, har jag bland annat hittat följande: ”Dricker man små öl skall man anmälas”, ”Vilket trams, har de inget annat att lägga sina resurser på än att komma fram till något sådant här”, ”Jag anmäler mig innan det blir kö”, ”Det är kärringar som styr i en allt större utsträckning, då blir det så här”, ”Jag studerar de som kommer ut från bolaget och noterar deras bag-in-box”, ”Jag har gjort en lista ur min vänlista och bokat bussar åt oss”, ”Är det aprilskämt”, ”Var på bolaget i går och köpte 16 pilsner, när jag kom fram till kassan ville jag bara betala fyra stycken åt gången, det blev inte så uppskattat”. 

Jag räknar med att om 47 år, år 2070, att vi då fortfarande diskuterar 2023 års alkoholråd från Socialstyrelsen…. 

Fotnot: Tidigare konsumtion som översteg 14 standardglas per vecka för män och nio standardglas per vecka för kvinnor klassades som riskbruk. 

Taggar

Dela