Nyheter

Samverkan gav uppfinningar

Samverkan gav uppfinningar

Nyheter – Vilken otrolig möjlighet! Här kör ett företag in naket och kommer ut i fullständig kostym, säger Göran Bergqvist, patentingenjör Zacco som var en av deltagarna i 54H Innovation Race i Värnamo.

Det var sex företag från Jönköpings län som med intensivt fokus satt bakom ratten i ett 54-timmars Innovation Race på Gummifabriken i Värnamo och fick hjälp av processledare, designers och ett team av experter från områden som immateriella rättigheter, marknad och affärsutveckling, teknik och akademi att producera innovationer. 

Under 54 timmar hade ett trettiotal aktörer skapat lösningar till nya kommersiella produkter och tjänster vilket kommer att mynna ut i nya affärsområden, ja till och med nya samägda bolag.

– Det blev ett otroligt resultat i tre registrerade patent, fem registrerade varumärken, fem inlämnade ansökningar om förstudiemedel, illustrationer, presentationer, affärsplaner och handlingsplaner. För att rusta företagets genomförandekraft, handlar racet också om strategiskt tänkande, varumärke och kundsegmentering. Som pricken över i-et har flera av de medverkande företagen inbokade möten med potentiella affärspartners och kunder att ta tag i efter racet, berättar Carola Öberg från Science Park, som är processledare och koordinator.

Allt började med ett problem eller utmaning som gick via idé till innovation. Utmärkande för processen var en kraftsamling av aktörer där inga andra faktorer än kompetens, erfarenhet och vilja att förbättra speglade ett samverkansarbete kring att producera innovationer. Det bestämda målet översätts till att uppfinna nya affärer och resultatet märks i nya tjänster, produkter och affärsmodeller.

Garantell AB från Värnamo i samverkan med Cube Corner AB från Bankeryd var bland de medverkande:

– Redan första svaret på måndag förmiddag var värt vår medverkan. Jag har flera idéer i byrålådan och vill gärna medverka på nästa Innovation Race, säger Ronnie Uthas som är vd på Cube Corner.

Mats Håkansson är vd och ägare av Procima i Reftele:
– Fantastiskt! Jag var tveksam innan om detta verkligen var något för mig men det här är ju helt otroligt. Det som skulle tagit mig flera år att klara på egen hand har jag nu fått hjälp med på 54 timmar. Kontakt och inbokade möten med flera intresserade kunder. Redan nästa vecka åker jag till en internationell lavinkongress och har med mig presentation, roll-up och prototyper. Under racet har jag dessutom hunnit med att beställa verktyg och samarbete med leverantör.

Xcen AB, Värnamo presenterade en specialutvecklad stickkontakt som snabbt löser ut sig själv från vägguttaget när någon drar eller vrider på sladden. Fallolyckor i hemmet kostar 25 miljarder per år, vilket beror på hala golv, mattor och sladdar.

–  Genom att fokusera och samla alla nödvändiga resurser på en gång, når vi resultat mycket snabbare än vad man gör i traditionella utvecklingsprocesser.  Vi börjar på morgonen och arbetar ibland sent in på natten och det är en otroligt rolig, givande, utvecklande, spännande och resultatinriktad process som få får möjlighet att uppleva, säger Carola Öberg.

Fakta
Innovation Runway är ett projekt som fått finansiering från Eus regionala utvecklingsfond och Region Jönköpings Län för 3,5 år framöver och drivs av Science Park, med samaktörer i Almi Företagspartner och JU, Jönköping.  En öppen innovationsplattform som riktar sig till små och medelstora Företag i Jönköpings län. Programmet erbjuder verktyg och innovationsprocesser som utifrån ett identifierat behov, problem eller idé skapar nya innovationer på marknaden som resultat.  Visionen är att genom förnyelse och attraktivitet bidra till att göra Region Jönköping till Sveriges hetaste företagarregion 2025. www.sciencepark.se/innovationrunway

Taggar

Dela