Nyheter

Samspelet mellan hund och människa står i fokus för Sofia

Nyheter För Råhultsbon Sofia Schröder står relationen mellan hund och människa i fokus. I våras blev hobbyn ett fritidsföretag. 

När border collien Luna kom in i Sofia Schröders liv fick hon upp ögonen för nosework. Sedan i våras håller hon i grund- och fortsättningskurser i sporten hemma på gården i Råhult.

Genom hela livet har hundar funnits vid Sofia Schröders sida. 

– Hemma har vi alltid haft hundar, katter och hästar. Mamma hade även en kennel när jag var liten och vi har tidigare även drivit ett kattpensionat. Hundarna, hästarna och katterna har varit min stora passion i livet och är en stor del av mitt liv i dag. Mamma drev nämligen butiken ”Lisas, hund, katt och häst” i Värnamo. Nu driver hon ”Lisas lilla loftet” hemma på gården mellan Horda och Rydaholm.

För fyra år sedan skaffade Sofia sin första egna hund, border collien Luna. Den nyfunna relationen banade väg för intresset för sporten nosework, som går ut på att hunden får använda sin nos i olika miljöer.

– Det går ut på att hunden söker efter och lokaliserar specifika dofter som placerats ut på områden. Det handlar om att läsa hunden och sedan hitta doften. Hunden har kontroll och vi får vara med och söka efter dofterna. Det är jätteroligt. När jag skaffade Luna tränade mamma och en kompis till henne ”nosework”, som en rolig grej att sysselsätta sig med. De banande väg för det hela. Jag började gå kurser och sedan föddes en tanke på att bli instruktör, så jag gick en utbildning hos ”Work-for-fun” i Blädinge. Kursledaren Ingela Wik har hjälpt mig otroligt mycket. På den vägen är det. 

Nosework grundades 2006 i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken bakom hundsporten var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en bättre vardag med aktivering och mental stimulans för att hundarna slutligen kunna placeras i hem runt om i USA. Sedan 2017 är nosework en officiell sport i Sverige. Det finns tre olika tävlingsklasser man tävlar i: NW1, NW2 och NW3. I varje av dessa klasser finns det sedan fyra olika moment som ska genomföras inom en viss tid. 

För varje klass introduceras för hunden ännu en doft den ska kunna identifiera. I den första klassen är det eukalyptus-doft som gäller, i klass 2 tävlar man i eukalyptus och lagerblad. I den tredje högsta klassen tävlar man även i eukalyptus, lagerblad eller lavendel. Innan man tillåts tävla i en ny klass behöver ekipaget först genomföra ett nosework doftprov, där hunden ska kunna urskilja den nya doften. På så vis kan man säkerhetsställa att hunden vet vad den letar efter, att kraven inte blir för stora och att den är redo för en högre klass.

2019 gjorde Sofia Schröder och Luna tävlingsdebut. 

– Av 100 startande ekipage kom vi trea. Det var helt otroligt och inte minst ett kvitto på att man är på rätt väg. 

I våras blev hobbyverksamheten ett fritidsföretag. Hemma på gården i Råhult håller Sofia i både grund- och fördjupningskurser i nosework. 

– För mig som beteendevetare handlar det om lärandet och samspelet mellan människa och hund. Det handlar om att få ägaren att känna sig trygg med sin hund, att så ett frö som börjar att gro. Nosework möjliggör ett större självförtroende mellan människa och hund. Det är otroligt varierande där den ena hunden inte är den andra lika. Jag ser det som en fröjd att få jobba med min hobbyn på fritiden. För mig handlar det om att det ska vara kravlöst och roligt. Det är som det är charmen med nosework: det är roligt för alla. 

Taggar