Nyheter

Sammanhållning eller splittring – den 9 juni väljer du

Nyheter ”Världen är inte längre sig lik. Plötsligt känns allting helt upp och ner. Vitt har blivit svart. Rätt har blivit fel. Man känner sig alldeles förvirrad. Vem är det som tjänar på det?”. Läs S-debatten här

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, och Björn Afzelius över 30 år gamla sång känns mer aktuell än någonsin för att beskriva läget i den Europeiska unionen.

EU startades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig. Det var strävan efter fred, frihet och demokrati som band medlemsstaterna samman, och tidigare fiender blev goda grannar. Men nu rasar krig återigen på vår kontinent, och i land efter land flyttar högerpopulister och auktoritära krafter fram sina positioner – ofta med stöd av, och i samarbete med, traditionella högerpartier. Detta är ett hot mot fria medier, fackliga organisationer, aborträtt och hbtqi-rättigheter. Ekot från 100 år sedan hörs starkare och starkare.

Valet den 9 juni handlar därför om vilken utveckling vi vill att EU och Europa ska ta. Om vi ska välja sammanhållning eller splittring. 

För oss socialdemokrater är valet enkelt. Vi anser att EU:s avgörande uppgift de kommande åren är att verka för fred, säkerhet och demokrati. Därför vill vi öka stödet till Ukraina och skärpa sanktionerna mot Ryssland. Därför vill vi stötta organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Därför vill vi hålla totalitära krafter borta från inflytande genom ett gemensamt löfte från Europas socialdemokrater att aldrig samarbeta eller bilda koalition med högerextrema partier.

Om lite drygt en månad är det du och jag som bestämmer vilken väg EU ska ta framöver. Då kan vi tillsammans göra något stort och rösta för sammanhållning, inte splittring.

Eller för att avsluta där jag började, med Björn Afzelius: ”Vakna upp. Börja se dig omkring. Fatta mod. Så att du kan säga till dina ungar när de frågar dig. Att du var en av dem som stod emot.”

Simon Johansson
Valledare, Socialdemokraterna i Jönköpings län

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sammanhållning eller splittring – den 9 juni väljer du

Ju fler länder som kommer med i unionen, desto större splittring. EU verkar vara mest överens när den egna makten ska stärkas! I Tyskland pratas det om att förbjuda partiet AFD; ett parti med stort folkligt stöd! Man petar i detaljer som arbetstidsregler och veteranbilars framtida existens.
Förbud mot att sälja fossilbilar efter år 2035.
EU avskaffar länders självbestämmande och centraliserar makten!
EU var från början en västeuropeisk handelsgemenskap! Hur ser det ut idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *